• fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Löfven är inte problemet

Ledare
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven (S) ska inte kasta in handduken före valet 2022.
Foto: Christine Olsson/TT
I ännu en opinionsmätning från DN/Ipsos backar de fyra januaripartierna. De tre konservativa partierna ökar försprånget till nio procentenheter. Skulle kräftgången upphöra om Stefan Löfven avgick? Nej, det är inte han som är problemet. Det är att väljarna inte vet vad sossarna vill.

Stefan Löfven säger att han vill leda partiet i valrörelsen 2022 och att han har ett väldigt starkt stöd i partiet. Det stämmer att partistyrelsen, distriktsordförandena och sidoorganisationerna sluter upp bakom honom, även om SSU inte går att nå för en kommentar när DN försöker.

Det bevisas även när DN letar efter någon som öppet kräver hans avgång. Till slut hittar de ett kommunalråd i lilla Ovanåker. Inget ont om Ovanåker, men särskilt tungt väger inte S-kommunalrådet.

Betydligt fler i partiet är allvarligt bekymrade över de dåliga opinionssiffrorna, som också ger ett allt sämre självförtroende. 500 000 väljare har lämnat partiet sedan valet. De flesta har gått till SD och V. Knäckfrågan är hur de ska lockas tillbaka.

Att fullfölja januariavtalets 73 punkter utan några ändringar före valet 2022 riskerar att ge fortsatta tapp. Risken finns att det blir ett historiskt misstag som sänker S för lång tid framåt.

Socialdemokraterna har hukat när Centern och Liberalerna drivit igenom liberala reformer. Avtalet kan knappast rivas upp helt utan att regeringen faller, men även C och L borde inse att ett antal punkter behöver förhandlas om.

Genom avtalet har Socialdemokraterna tappat den givna huvudkonflikten med högern. S har stått som en garant för välfärden, allt medan motståndarna vill rasera den genom nya skattesänkningar.

Nu är det uppochnervända världen, när högern tillsammans med V kör över regeringen och ordnar fram mer pengar till skola, vård och omsorg. Talet om att S sätter välfärden först klingar falskt när sju av tio kommuner meddelar att de skär ner på skolan i år.

Samtidigt fortsätter finansdepartementet att betala av på en redan låg statsskuld. Samtidigt fortsätter det ohämmade vinstuttaget i skolorna. Samtidigt använder fler och fler gräddfilerna i en redan hårt ansträngd sjukvård.

Vad vill Socialdemokraterna göra åt detta? Det duger inte att bakom lyckta dörrar förhandla fram nya mellanmjölkskompromisser och sedan huka tyst.

Partiet behöver lägga fram egna förslag på ett nytt skattesystem och ett nytt pensionssystem som minskar klyftorna och orättvisorna. Gärna också en stor välfärdsreform, som att tandvården ska räknas in i den allmänna sjukvården.

Höstens budget och S-kongressen våren 2021 blir avgörande för hur det går. Att underkänna och avsätta partiordföranden vid kongressen om ett år vore inte så smart. Det har aldrig hänt när partiet innehaft statsministerposten.

Om Löfven avgår som statsminister måste hela regeringen följa med. Då ska riksdagen utse en ny regeringschef efter nya talmansrundor, kanske till och med ett extraval. Det vore riskfyllt så länge väljarna inte vet vad sossarna vill.

Nej, Stefan Löfven bör inte avgå före valet 2022, men om det ska bli en framgång krävs att partiet fram till dess driver en politik som sätter jämlikheten och välfärden först.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.