Att vara olydig i främmande land

Åsikter
PUBLICERAD:
Foto: Peter Bäcker
Varje dag sitter jag och slötittar ut genom fönstret titt som tätt från mitt kontor här på Kungsgatan i Karlstad.

Det händer inte särskilt mycket, men ibland får en och annan parkeringsböter – vilket fick mig att häromdagen tänka tillbaka på en reportageresa till Amsterdam 2015 då jag själv var rejält olydig på många sätt.

Vi var en hög journaliststudenter som var på plats i Nederländerna för att göra ett magasin om landet och ett par av oss hyrde därför en bil för att kunna dra oss mot Haag och Rotterdam. Jag var den enda som hade körkort och var över 25 år så jag fick både stå på bilen och köra sträckorna, vilket jag egentligen bara tyckte var kul. Både att få köra utomlands och följa strömmen på motorvägarna.

Så här i efterhand kanske jag inte skulle ha följt turisttåget mot tulpanparadiset Keukenhof, för väl hemma i Sverige igen damp inte bara en utan två fortkörningsböter ned i brevlådan på totalt 5 000 kronor. Jag hade kört fyra kilometer för fort, både dit och hem. Nederländerna är alltså rätt öppet gällande både droger och prostitution, men att köra lite för fort... Tror ni jag var förgrymmad? Ja. Tror ni mina klasskamrater ville splitta på den fina notan? Nej.

När vi dessutom skulle lämna tillbaka bilen sista morgonen gick jag och en vän ut till parkeringsplatsen. Vad tror ni satt på vindrutan?

Parkeringsböter.

Jag är hopplös.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.