Hoppa till huvudinnehållet

Ännu mörkare för vårdutbildning i Kristinehamn

Publicerad:
Att lägga ner utbildningen för vårdadministratörer vore fruktansvärt, anser Lars Tanner, Marie Oudin och Johanna Gustavsson.
Att lägga ner utbildningen för vårdadministratörer vore fruktansvärt, anser Lars Tanner, Marie Oudin och Johanna Gustavsson. Foto: Mats Zetterberg

Utbildningen för vårdadministratörer tar ett steg till mot stängning i Kristinehamn. Myndigheten för yrkeshögskolan, MYh, ändrar inte sitt beslut, trots kommunens begäran.

I svaret hävdar myndigheten, även den här gången, att behovet inte är lika starkt längre och att de prioriterar regioner som saknar den utbildningen.

– Den motiveringen tyder på att de bara har tittat på några saker och inte gjort en helhetsbedömning. Vår region har ju ett betydligt större behov av vårdadministratörer än riket i helhet. Vi behöver därför två utbildningsplatser, säger Marie Oudin (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det som upprör mig mest är att det blir en centralisering av utbildningen och att vår skolas långa erfarenhet inte spelar roll, säger Johanna Gustavsson (C), socialnämndens ordförande.

Rektor Lars Tanner berättar att utbildningen har funnits i Kristinehamn i decennier. De senaste åren som yrkeshögskola.

– Egentligen spelar åldern inte så stor roll. Men jag blev förvånad över att de i beslutet inte såg på vår, genom åren, ständigt höga kvalitet. Det har vi lyckats med genom vår erfarenhet och kompetens, säger han.

De tre är alla eniga om att lägga ner utbildningen vore fruktansvärt, ur alla synvinklar.

"En katastrof"

– Eleverna tycker också det vore en katastrof, säger Lars Tanner.

Kommunen och skolledningen ska därför lägga mycket krut på att fortsätta övertyga MYh om värdet av att ändra sitt beslut.

– Om vi inte lyckas med det får vi ta en paus. Vi kommer därefter med en ny ansökan för de som vill börja 2021. Den vill vi ska ta ett ännu bredare ansvar. Om vi får nej då, blir jag allvarligt bekymrad för vår utbildnings framtid, säger han.

Nästa år ska samma utbildning i Karlstad sökas på nytt.

– Det ska bli spännande att se hur myndigheten beslutar då. Om även den får avslag blir det ännu svårare att täcka behovet, säger Lars Tanner.

I somras ansökte Kristinehamns kommun om att få förnya sitt avtal med MYh för vårdadministratörer. Det fick avslag i januari för att myndigheten ansåg att andra utbildningar i högre grad lever upp till kraven.

Efter det avslaget skrev Marie Oudin, Johanna Gustavsson och Lars Tanner ett brev till MYh att ompröva beslutet. Det har nu fått nej.

De som går utbildningen nu går ut 2021. De får stanna kvar oavsett skolans framtid.

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.