Diktaturen visar sitt rätta ansikte

Ledare
PUBLICERAD:
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har dömts till tio års fängelse i en låtsasrättegång i Kina.
Foto: Anders Wiklund/TT
Den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai har dömts till tio års fängelse av en domstol i kinesiska Ningbo för att ha ”försett utländsk makt med hemligheter”. Det är en rättsvidrig och skandalös dom efter en låtsasrättegång utan insyn.

Gui Minhai har varit svensk medborgare sedan 1992, hans familj bor fortfarande här. Hans förlag i Hongkong har givit ut lättviktiga satiriska böcker som drivit med den kinesiska ledningen. Kommunistpartiet tolererar inte kritik, oavsett var den kommer från.

Han greps första gången i Thailand 2015 och tvingades i en video ”erkänna” sig skyldig till en trafikolycka. Fabricerade erkännanden är en del av Kinas sätt att hantera och låsa in oppositionella.

Något fungerande oberoende rättsväsende finns inte. Censuren och kontrollen av invånarna är stenhård. Kommunistpartiet och ytterst dess ledare Xi Jinping bestämmer vilka som ska vara inlåsta och vad som ska komma ut som nyheter.

Hemlighållandet av coronavirusepidemin är det senaste exemplet. Två månader höll myndigheterna i Wuhan inne med information, samtidigt som samma myndigheter anordnade en bankett med 40 000 gäster för att fira det kinesiska nyåret. Att förhindra sanningen att komma ut var från början viktigare än att stoppa smittan.

Förtrycket av minoriteter är omfattande. En miljon muslimska uigurer i provinsen Xinjiang hålls inlåsta i ”omskolningsläger”. I Tibet har förföljelsen av buddhister pågått sedan invasionen för snart 70 år sedan.

Gui Minhai har inte setts till sedan 2018. Han har hållits fängslad på okänd ort. Den svenska ambassaden har inte fått träffa honom och visste ingenting om de nya anklagelserna och ”rättegången”.

Kinesiska myndigheter hävdar att Gui Minhai har avsagt sig sitt svenska medborgarskap och att han inte tänker överklaga. Det förefaller helt osannolikt, hela processen är en absurd historia.

Svenska regeringen har hela tiden krävt att Gui Minhai ska släppas fri. Budskapet har framförts till Kinas ambassadör Gui Congyou vid de cirka 40 gånger han har kallats till UD.

Kinas ambassadör Gui Congyou hotar med stryk om Sverige och svenska journalister fortsätter granska och kritisera landet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ambassadören har varje gång avfärdat kravet. Alla andra som har höjt rösten har kritiserats för den ”okunniga och arroganta inblandningen i Kinas inre angelägenheter”.

Ambassadören har hotat journalister, ja hela landet, om hårdare tag. Om vi inte gör som de vill får vi till slut på käften. Sverige får inte ge vika för de obehagliga hoten.

”Domen” mot Gui Minhai är ett sätt att försöka straffa och förödmjuka landet. Ett lämpligt svar kan vara att förklara ambassadören för icke önskvärd i landet, som tre riksdagspartier (V, KD och SD) vill.

Utrikesminister Ann Linde vill inte utvisa Kinas ambassadör i Stockholm.
Foto: Wiktor Nummelin/TT

Utrikesminister Ann Linde håller inte med utan menar att han behövs som informationskanal. Men Congyous förmåga att kommunicera är närmast obefintlig, han är bara en lydig nickedocka till kommunistpartiets ledning i Peking.

Fallet Gui Minhai visar Kinas rätta ansikte och det går inte att blunda för. Landet är en brutal enpartistat med total brist på respekt för mänskliga rättigheter.

Kinas maktsfär växer i Asien, Afrika och Östeuropa. The Belt and Road Initiative, den nya Sidenvägen, gör länder beroende av Kina. Massiv utbyggnad av kinesisk kolkraft både innanför och utanför landets gränser äventyrar Parisavtalet.

Landets militärutgifter är redan fyra gånger större än Rysslands och stiger snabbt. Aggressionen mot grannländerna och inte minst mot demokratirörelsen i Hongkong växer.

Regeringen bejakar i sin Kinastrategi en ”bred dialog med Kina”. Ja, inte så underligt med tanke på att 10 000 svenska företag gör affärer med jätten i öster. Sverige exporterar varor och tjänster för 67 miljarder kronor om året, importen från Kina är 78 miljarder kronor.

Det får ändå inte stoppa regeringen från att benämna saker vid deras rätta namn och att se riskerna i umgänget med diktaturen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.