Hoppa till huvudinnehållet

Missnöjet i Molkom: "Varit krig sen start"

Publicerad:
Personalen på vårdcentralen i Molkom: Sanna Ljungberg, Fredrika Rönquist, Annica Cederlöf Stenberg och Ida Bolander.
Personalen på vårdcentralen i Molkom: Sanna Ljungberg, Fredrika Rönquist, Annica Cederlöf Stenberg och Ida Bolander. Foto: Peter Bäcker

Missnöjet på vårdcentralen i Molkom fortsätter. Regionen meddelade att man inte alls ska ta bort läkartjänster – men vårdpersonalen ogillar omorganisationen med ambulerande läkare.

– Det har varit krig sen start i det här, menar personalen.

Molkomsborna har protesterat och personalen likaså. Turerna kring vårdcentralen i Molkom tycks inte vilja ta slut, trots att verksamhetschef Jennie Forsgren sagt att hon inte avser ta bort några läkartjänster, däremot minska beroendet av hyrläkare.

– Vi arbetar med att öka samarbetet mellan vårdcentralerna och hitta andra långsiktiga lösningar för att få en så god och kostnadseffektiv vård i Molkom som möjligt, sa Jennie Forsgren till VF för en månad sedan.

Sedan dess har Molkomsborna samlat in namn på protestlistor, då man menar att en verksamhet med ambulerande läkare inte är någon bra lösning. Istället har man varit väldigt nöjda med att ha hyrläkare, som allt som oftast varit samma personer.

40 namn på 30 minuter mot indragen läkartjänst

Vill ha dialog

Nu fortsätter personalen att rikta kritik mot omorganiseringen.

– Vi är inte involverade, utan allt är väldigt toppstyrt. Vi har inte fått ha någon dialog och ifrågasätter att det inte gjorts någon riskanalys inför förändringen, säger vårdadministratör Annica Cederlöf Stenberg.

Det hon och hennes kollegor bland annat reagerat på är att det nya schemat visar på minskad bemanning.

Beslutet som nu ligger på bordet är att Region Värmland kommer ersätta vissa arbetspass med regionens egna läkare. Något som personalen menar kommer innebära att det försvårar möjligheten till bra planering och god vård, då läkarna som kommer arbetar på olika tjänster.

– Alla förstår att vi måste avveckla hyrläkarna, vi förstår att det är för dyrt. Men vi tycker att man först ska ha en färdig lösning, sedan bestämmer ett datum när den ska sjösättas och sedan plockar bort hyrläkare. Om man börjat i rätt ände och hela tiden haft en dialog med personalen så tror jag att det hade blivit ett lugnare, säger Annica Cederlöf Stenberg.

Artikeltaggar

MolkomNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.