Hoppa till huvudinnehållet

Skidanläggningarna: "En riktig skitvinter"

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@vf.se
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Bryngfjordsbacken i Karlstad har haft stängt hela säsongen.
Bryngfjordsbacken i Karlstad har haft stängt hela säsongen. Foto: Håkan Strandman

Årets vinter har varit den sämsta i mannaminne. I alla fall för skidbackarna i länet, där flera får räkna med en ekonomisk smocka till följd av bristen på snö och kyla.

– Det kan vi väl konstatera här allihop att det varit en riktig skitvinter, säger Mia Olsson, marknads- och säljansvarig på Valfjället.

Flera av backarna i södra delen av länet har stått gröna i princip hela säsongen. Det gäller bland annat Ålviksbacken i Grums och Bryngfjorden i Karlstad.

Där kommer man inte att kunna hålla öppet under nästa veckas sportlov.

– Nej, nu är det för sent. Vår prio är att försöka hålla öppet till och med sportlovet, så har det alltid varit, men nu hinner vi inte, säger Mikael Eskilsson, verksamhetschef på kultur- och fritidsnämnden i Karlstads kommun.

Bryngfjordsbacken har inte varit åkbar en enda dag under säsongen. Även backen i Grums har det varit barmark mest hela tiden.

– Vi gjorde ett försök i december och hade i princip barnbacken färdig. Då kom allt regn. Och nu har styrelsen tagit beslut att vi inte kommer att göra något mer försök, säger Jesper Österberg, kassör i Grums SLK, som konstaterar att mildvintern kommer att slå ekonomiskt.

– Vi investerade väldigt mycket inför den här säsongen med bland annat två snökanoner. Det är pengar som vi inte har fått tillbaka. Sammantaget klarar vi ändå en vinter utan snö.

Vädret sätter stopp

Inte heller Dömlebacken kommer att kunna hålla öppet under sportlovsveckan. Där har man ändå haft backen öppen under större delen av säsongen, men nu håller den inte längre.

– Vädret sätter stopp för oss. Det värsta som finns är när det blåser och regnar som det gjort nu. Eller är sol, det tycker vi inte heller om. Vi kommer att försöka öppna till nästa helg, men vi får se om det går, det beror på vädret, säger Per Norell, ordförande i Deje Alpina.

Dömlebacken öppnade i mellandagarna, men det har varit ont om snö vid sidan av pisten.
Dömlebacken öppnade i mellandagarna, men det har varit ont om snö vid sidan av pisten. Foto: Håkan Strandman

För Dömlebacken innebär säsongen inte någon ekonomisk katastrof, eftersom man till skillnad från många andra sydligt belägna backar kunnat hålla öppet. Men det slår ändå hårt.

– Ja, vi får nog ett avbräck på 400 000 - 500 000, så det är klart att det känns. Det har varit en tuff säsong, säger Per Norell.

I Valfjället har man haft tre av tolv nedfarter öppna under säsongen. Där har man, liksom vid Dömlebacken, fått viss draghjälp av att andra backar har haft svårt med snötillgången.

– Klubbarna fortsätter att komma från södra Sverige, det är bra. Vi har nog tagit en del från Arvika och andra delar i länet också, säger Mia Olsson, som själv nyligen var ute i backen.

– Och det var härligt, solen skiner idag.

Fattas mycket gäster

Ski Sunne, som historiskt har haft ekonomiska bekymmer, kan konstatera att säsongen varit dålig, men att man ändå kunnat ha öppet i delar av anläggningen.

– Familjebacken har varit öppen i hela sin längd och 60 procent av bredden, och barnbackarna har varit öppna, men det är klart att det varit en dålig säsong. Det fattas väldigt mycket gäster, säger Curt Rudin, vd på Ski Sunne, som är besviken på vädergudarna.

– Vi spände bågen rejält inför säsongen, så då är det klart att det är tråkigt när vi inte kan göra allt som vi tänkt. Men vi har jobbat på och försökt göra det så bra som möjligt för våra gäster. Vi biter ihop och siktar på nästa säsong.

Så här brukar det se ut en normal säsong vid Ski Sunne. I år har det varit betydligt sämre snötillgång.
Så här brukar det se ut en normal säsong vid Ski Sunne. I år har det varit betydligt sämre snötillgång. Foto: Peter BŠcker

Längre norrut har det däremot varit bättre förutsättningar. Vid Valfjället har man samtliga 14 nedfarter öppna för dagen.

"Kan inte klaga"

– Bortsett från att vi inte har någon natursnö så att vi kan erbjuda en längdprodukt för tillfället är hela alpinanläggningen öppen med bra kvalitet. Det ser riktigt bra ut, med tanke på hur vädret har varit inte så långt ifrån oss, säger Johan Larson, vd för Hovfjället, som vittnar om en bra säsong för anläggningen.

- Vi har snarare fått några extra gäster i och med att det inte har gått att åka på andra ställen. Vi ligger enligt plan. Vi ska absolut inte klaga. Det finns anläggningar som har det betydligt tuffare som vi tycker synd om, säger han.

Även Branäs har en bra säsong att se tillbaka på.

– Vi har det bra, alla liftar och alla backar utom den svarta branten är öppna och vi har bra före. Vi kan inte klaga, säger Mikael Elford, marknads- och försäljningschef i Branäsgruppen.

Artikeltaggar

BranäsgruppenBryngfjordenDejeGrumsHovfjälletKarlstadNyheterSki SunneValfjället

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.