• idag
  10 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Slöseripris går till Lövin

Insändare
PUBLICERAD:
Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) får ”Årets slöseri 2019”.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vi har Sverige en förening som heter Skattebetalarnas förening. Föreningen är en opolitisk organisation med cirka 250 000 medlemmar, vars syfte är att bevaka våra politikers hantering av våra skattepengar.

Föreningen har sedan ett antal år utsett en jurist eller ekonom till Slöseriombudsman, vars syfte är att nagelfara hanteringen av våra skattepengar. Förslagen skickas vanligtvis in av olika privatpersoner men vissa ärenden initieras av föreningen. Varje år utses en ”slöserivinnare” av föreningens medlemmar. Denna person, kommun eller annan myndighet erhåller en slöseriutmärkelse av föreningen.

För år 2019 erhåller klimat- och miljöfundamentalisten Isabella Lövin (MP) denna utmärkelse. Utredaren av slöseriet är Johan Gustavsson. I en enkät till 18000 medlemmar röstade man fram klimatpolitiken som 2019 års värsta skatteslöseri. Huruvida Isabella Lövin avser att motta utmärkelsen ”Årets slöseri 2019” är i skrivande stund oklart.

"Jag tror att klimatpolitiken är viktigt för många människor men det skall inte slösas på insatser som inte gör någon nytta", säger Johan Gustavsson.

Anslagen till klimatpolitiken har mer än fördubblas de senaste åren samtidigt som utsläppen har slutat minska.

Expertmyndigheter som Riksrevisionen och Konjunkturinstitutet har bland annat dömt ut satsningar som ”Klimatklivet”, stödet till elbilar och solelstödet. Riksrevisor Helena Lindberg konstaterar att ”Klimatklivets kostnader per kilo minskade växthusgaser har varit alltför höga” och Konjunkturinstitutet att programmet ”är ett kostsamt slag i luften".

Likt en modern version av Don Quijote fortsätter fru Lövin ivrigt biträdd av vapendragaren och åsneryttaren Sancho Per Bolund Panza sin oförvägna kamp mot klimathotet. Den automatiska höjningen av bensinpriser, flygskatten som försvinner in i statskassans svarta hål utan någon som helst miljöpåverkan. För att inte nämna det sista avgörande slaget som skall få oss stackars svenskar att rädda jorden, skatten på plastpåsar. En produkt som till 70–80 procent tillverkas av returmaterial. Ett litet tips: skatt på hundbajspåsar. Det finns cirka 700 000 hundar i Sverige. En skatt på dessa påsar kanske kan betala någon av alla flygresor till alla klimatkonferenser, som har satt så många obemärkta resultat hittills.

Det är lätt att åka runt i världen och tala om hur duktiga vi svenskar är på att hantera klimatet. Ingen av de stora problemen: Kina,Indien, USA och Brasilien, för att nämna några av de värsta, verkar vara imponerade av fru Lövin och hennes partis insatser. Hon får väl en klapp på axeln av några lika entusiastiska nationer medan de flesta otalat, liksom jag, tycker att hon är som man sa förr i världen, ”en duktig idiot”.

Kommer ni ihåg det historiska uttrycket ”Die arme Schwede” (dom stackars svenskarna). Det gäller även i dag.

P-G Thunström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.