Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskan kvalade till SM – i tävlingsdebuten

Publicerad:
Erika Sjöberg kommer tävla i tyngdlyftning under SM-veckan i Halmstad.
Erika Sjöberg kommer tävla i tyngdlyftning under SM-veckan i Halmstad. Foto: Peter Bäcker

Huvudfokuset ligger på crossfit. Men bara för nyfikenhetens skull valde att Grumstjejen Erika Sjöberg att försöka kvala in till SM i tyngdlyftning.

Det lyckades hon med utan problem.

– Det var lite oväntat, säger Sjöberg.

Att Erika Sjöberg har snabbheten, styrkan, konditionen och smidigheten har hon bevis många gånger. Crossfitstjärnan har redan börjat rikta blickarna mot den stora Europatävlingen i Karlstad i maj, men som ett litet stopp på vägen valde Sjöberg att försöka kvala in till SM i tyngdlyftning.

I grenarna ryck och stöt krävdes det att atleterna skulle klara av att lyfta 150 kilo totalt.

Det var inga problem för den förre SSL-spelaren som direkt i sin tävlingsdebut tog sig vidare till SM-veckan i Halmstad.

– Jättekul. Eftersom jag aldrig tävlat innan så visste jag inte vad jag skulle ha för förväntningar.

Lite hjälp på traven fick Sjöberg från crossfitträningen.

– I crossfit ingår det mycket tyngdlyftning men den biten är ganska avancerad så jag var egentligen bara med för att lära mig mer. Jag skaffade ett medlemskap på en tyngdlyftningsklubb för att få bättre teknik och sedan insåg jag att med min kroppsvikt och mina vikter så hade jag vad som krävdes för att nå SM.

150 kilo

Men att lyfta tungt på träning och sedan göra det under tävling, med domare och publik framför sig är två helt olika saker.

– Det var lite nervöst ska jag erkänna.

Tävlingsmomenten består av ett ryck och en stöt. Deltagarna har tre försök och sedan är det den tyngsta totalvikten som räknas i sammanslagningen.

Totalt skulle deltagarna alltså lyfta 150 kilo för att få en SM-biljett.

– Vanligtvis rycker man lite mindre och stöter mer. I mitt första ryck gjorde jag 64 kilo och på min andra stöt gjorde jag 86 kilo. Jag gjorde sedan ett försök till på 88 kilo men fick då underkänt, berättar Sjöberg som tävlar i 64-kiloklassen.

Personligt rekord i sikte

Mycket talar för att det kan bli ett personligt rekord under tävlingarna i Halland.

– De resultaten som jag gjorde under kvalet var väldigt nära mitt PB. Bara att göra en sån sak inför domare och publik är svårt i sig.

Vad blir målsättningen på SM?

– Förmodligen kommer jag hamna i botten, så målsättningen kanske blir att undvika att komma sist, haha.

– Nu har jag ändå några veckor att förbereda mig på och har redan satt personbästa i ryck efter tävlingen senast. Jag vill förbättra mig hela tiden och då kommer vikterna allt eftersom. En realistisk målsättning är att rycka 70- och stöta 90 kilo, säger Erika Sjöberg som kommer tävlar Stockholm Atletklubb.

Artikeltaggar

Erika SjöbergTyngdlyftning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.