Hoppa till huvudinnehållet

Stora plussiffror för Region Värmland

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Peter Bäckstrand, tillförordnad regiondirektör, och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen, kan konstatera att Region Värmland gjorde ett plusresultat på drygt 96 miljoner kronor för verksamheterna för 2019.
Peter Bäckstrand, tillförordnad regiondirektör, och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen, kan konstatera att Region Värmland gjorde ett plusresultat på drygt 96 miljoner kronor för verksamheterna för 2019. Foto: Peter Bäcker

Region Värmland gjorde ett plusresultat på 96,7 miljoner kronor för 2019 när det gäller verksamheterna.

Så sent som i augusti pekade prognoserna på ett minusresultat på runt 100 miljoner kronor.

– Det är många chefer och medarbetare som arbetat hårt för att lyckas åstadkomma ett positivt resultat, säger Peter Bäckstrand, tillförordnad regiondirektör.

På sista raden i det preliminära årsbokslutet står det plus 537,8 miljoner kronor för regionens första år. Summan inkluderar finansiella poster, det vill säga avsättningar till framtida pensioner.

– Den summan ger inte en rättvisande bild av vår ekonomi. Vi har haft en bra värdeökning på börsen, fortsätter Peter Bäckstrand.

Både Bäckstrand och Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande, lyfter fram en återhållsam ekonomisk höst som grunden till det goda verksamhetsresultatet.

– I början på året pekade prognoserna på ett minus på 260 miljoner för hälso- och sjukvårdsnämnden. Det har skett ett fantastiskt arbete där, säger Bäckstrand.

Nämnden lyckades kapa kostnaderna till ett minusresultat på 93,1 miljoner kronor.

– 93 miljoner är väldigt mycket pengar men det motsvarar samtidigt en procent av vår totala budgetomslutning på över nio miljarder kronor. Det är viktigt att ha med i bilden, säger Bäckstrand.

Jämfört med utgången av 2018 minskade regionen kostnaderna för hyrläkare med 43,7 miljoner kronor vilket motsvarar närmare 20 procent.

Enligt ett beslut från Sveriges kommuner och regioner (SKR) får kostnaden för inhyrd personal uppgå till högst två procent av den totala lönekostnaden för att regionen ska anses vara oberoende av hyrpersonal.

– Dit når vi inte 2019. Jag tror vi landar på närmare tre procent. Det är några regioner som klarar tvåprocentsmålet, men det är inte många. Det som gör oss unika i Värmland när det gäller hyrpersonal är att vi inte har några hyrsköterskor, vilket är en stor post i andra regioner, säger Bäckstrand.

Trots en återhållsam höst – samt riktade statsbidrag som inte var inräknade i prognoserna – nådde Region Värmland inte upp till det budgeterade resultatet (+134 miljoner).

– Men vårt plus på 96,7 miljoner gör att vi kan återställa tidigare underskott vilket vi måste enligt lagen om balanskrav. Det känns jättebra och gör att vi kan gå in mer rätt i 2020, säger Fredrik Larsson.

Landstinget i Värmland gick back 72 miljoner under 2018.

Eventuella samordningsvinster i och med att landstinget, kollektivtrafiken och regional utveckling gjorde gemensam sak den 1 januari 2019 i Region Värmland låter vänta på sig,

– På det korta perspektivet hämtar man inte hem sådana vinster. Vi har lagt ner ett stort arbete för att få det att fungera under 2019. Jag tror att vi kan hitta synergierna i framtiden, säger Peter Bäckstrand.

Kollektivtrafiknämnden (+6,2 miljoner), regionala utvecklingsnämnden (+5,6) och kultur- och bildningsnämnden (+8,1) redovisar alla svarta siffror i årsbokslutet för 2019.

Artikeltaggar

EkonomiFredrik LarssonRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.