Klokt nej till slöjförbud

Ledare
PUBLICERAD:
Ett slöjförbud i skolan är enligt Skolverket inte förenligt med religions- och yttrandefriheten.
Foto: Martina Holmberg / TT
Skolverket säger nej till ett generellt förbud för skolelever att bära slöja. Det skulle strida mot religions- och yttrandefriheten. Det är en klok bedömning av Skolverket, som borde få de M-SD-styrda kommunerna att sansa sig och avstå från meningslös signalpolitik.

M-ledda Staffanstorp var först i landet med att införa förbud mot slöja på skolbarn. Sedan maj i fjol accepteras inte huvudduk på barn i förskola och grundskola upp till sjätte klass. I Staffanstorp finns inga barn i den åldern som bär slöja, så förbudet är ett tomt slag i luften.

Om ett barn i den åldern skulle komma med slöja har rektorerna instruerats att inte ingripa och vidta några sanktioner. Skolplikten går före. Kommunledningen vill skicka en signal att de är emot hedersförtryck, men är det inte egentligen islam som väcker motvilja och islamofoba röster de fiskar efter?

Alla vettiga människor är emot hedersförtryck. Det är förfärligt att unga flickor och kvinnor hålls nere av föräldrar och syskon. Samhället får aldrig acceptera det. Men det är inte flickorna som ska sättas åt utan de som pressar dem. Lagför dem som bryter mot de numer skärpta lagarna.

Skolans arbete mot hedersförtryck bör stärkas. Både pojkar och flickor ska veta vad som är tillåtet och inte. Flickor som vågar anmäla ska få allt stöd de behöver.

Det är svårt att dra gränsen mellan frivillighet och förtryck. Skolpersonal och andra vuxna bör vara observanta om de misstänker att flickor trycks ner av sin familj.

Att politiker ska bestämma hur människor ska klä sig är dock att gå för långt. Klädsel är en individuell handling, oavsett om det handlar om en bakåtvänd keps eller en slöja.

Ett slöjförbud kan få motsatt effekt än den de konservativa politikerna vill ha. Det kan resultera i de mest fundamentalistiska föräldrarna håller barnen borta från skolan.

I Frankrike är skolan helt sekulariserad. Ingen religionsundervisning förekommer, förbud mot religiösa symboler gäller. Slöjförbudet har dock försvagat de muslimska kvinnornas ställning, visar undersökningar. Resultat: sämre utbildning och lägre deltagande i arbetslivet. Negativt för integrationen med andra ord.

Skurups kommun är på väg att införa slöjförbud i skolan.
Foto: Johan Nilsson/TT

Ett slöjförbud kan få andra oväntade konsekvenser. Som i Skurup i Skåne där fullmäktige i december klubbade ett förbud för både personal och elever att bära slöja i kommunens skolor. Nu ska det skrivas i en integrationsplan och gälla från när den är klar.

När klubban föll i december var det fem flickor som bar slöja i skolan. Nu har antalet fyrdubblats till 20. Mattias Liedholm, rektor på kommunens största skola, tror att det beror på att man är stolt över sig själv och sin kultur. Att man bestämmer över sig själv och sin kropp.

Mattias Liedholm, rektor Prästamosseskolan i Skurup, tänker inte följa kommunledningens beslut.
Foto: Johan Nilsson/TT

Han tänker inte följa kommunledningens beslut. Han hävdar att han har sitt uppdrag från riksdagen och att skollagen gäller. Det modiga ställningstagande har resulterat i en flod av hot och hat.

Den nationalistiska och främlingsfientliga svansen förnekar sig inte. Det obehagliga är att Moderaterna allt mer låter som Sverigedemokraterna i de här frågorna. Särskilt mycket liberal frihet finns inte kvar i det mörkblå lägret.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.