Mammutar - svaret på klimatproblemen

Krönikor
PUBLICERAD:
Denna tjälfria vinter kan det väl vara läge att prata lite om Sibirien. Där håller permafrosten, det vill säga den ständigt frusna marken, på att smälta bort.

Fort går det också, vilket kan bli problematiskt på flera sätt. Enorma mängder metan kan lösgöras till atmosfären, till exempel, vilket skulle påskynda klimatförändringarna. Motmedlet? Mammutar.

Ja, den ryske geofysikern Sergej Zimov har kommit på att man behöver återföra Sibirien till den pleistocena perioden (fram till 10 000 före Kristus). Då fanns där ett utbrett stäpplandskap som betades av stora däggdjur som bison, jak, älg och mammut. Jakt bidrog till att de mer eller mindre försvann, varpå landskapet blev mossig, skogbeväxt tundra. Vilket är sämre ur permafrost-perspektiv.

Genom att återföra djur i stora mängder kan dock trenden brytas, hävdar Zimov som i drygt 30 år drivit en park i nordöstra Sibirien. Tanken är att djuren ska beta och trampa ned träd och växtlighet, vilket ska skapa ett bildligt frysbox-lock över de mörkaste, metanstinnaste ryska inlanden.

Och där vore mammutarna onekligen en bonus, resonerar Zimov: "De är som ens högra hand. Man klarar sig utan den, men det går bättre med den".

Så nu återstår bara den lilla detaljen att klona det utrotade elefantdjuret i fråga, föda upp dem i stor mängd och släppa loss dem på tundran. Sa jag att det var bråttom? Chop-chop!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.