• idag
  29 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  31 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bergendals retoriska grepp slår tillbaka

Debatt
PUBLICERAD:
"För vår del handlar det snarare om vilka ideologiska kompasser som ska vägleda våra ställningstaganden i de vardagsfrågor som möter oss i den dagspolitiska djungeln", skriver representanter för Vänsterpartiet.
Foto: Gorm, Kallestad
Svar till Vårdföretagarnas Anna Bergendal.

Vårdföretagens Anna Bergendal påstår i en replik på Socialdemokraterna i Väses och Vänsterpartiets inlägg rörande privatiseringarna inom omsorgerna, att vi är försedda med ideologiska skygglappar och att vi använder oss av gamla politiska kartor. Detta är naturligtvis ett retoriskt grepp från Bergendals sida. Men det slår med full kraft tillbaka mot henne själv.

Vi betraktar oss visserligen som vänstersinnade. Men innebär det att vi vandrar omkring i tillvaron med ideologiska skygglappar? Att vi inte tar del av och prövar politiska motståndares argument; att vi inte självständigt prövar vad som är bra för medborgarna; att vi inte tar del av resultat från utvärderingar och forskning? Självklart inte!

För vår del handlar det snarare om vilka ideologiska kompasser som ska vägleda våra ställningstaganden i de vardagsfrågor som möter oss i den dagspolitiska djungeln. När det gäller ett så viktigt område som mänsklig omvårdnad och äldreomsorg ser vi det självklart som en gemensam angelägenhet. Samhället ska genom stat, region eller kommun ansvara för, styra, finansiera och genomföra sådan verksamhet. Det ska inte vara möjligt för någon aktör att tjäna pengar på detta. Än mindre att slussa ut vinsterna till multinationella riskkapitalister.

Bergendals ideologiska kompass definieras av det uppdrag hon har: att som talesperson för Vårdföretagen argumentera för deras intressen. Och med sitt inlägg 27 januari visar hon med all önskvärd tydlighet vad det handlar om: privatisera mera!

Visst finns skygglappsbärarna därute: de som är nöjda med att umgås och diskutera med åsiktsfränder som bekräftar det redan sagda. Begreppet ”åsiktsbubblor” ligger nära och i dessa kan i värsta fall rena lögner och vanföreställningar upphöjas till att vara sanna bilder av verkligheten. En slags förtrollning som det ska till väldigt mycket för att bryta.

Bergendal har dessvärre rätt när hon pekar på det enorma genomslag som privatiseringarna fått i Sverige. Det systemskifte som moderate Carl Bildt på sin tid drömde om är på god väg att realiseras. Det är den verklighet vi lever under i dag. Genom riskkapitalets lobbyverksamhet och flera regeringars politiska beslut har faktum etablerats. Och i Karlstad bekräftas det ytterligare genom det blågröna styrets klockartro på privata lösningar: den nu aktuella utauktioneringen av Granberga i Väse och boendena Fryken och Gruvan inne i Karlstad.

Men om man som Bergendal okritiskt bejakar detta och förlitar sig på nyss upparbetade spår, då är det de ideologiska skygglapparna som talar!

För oss är det uppenbart att vårdföretagarna inte bedriver välgörenhet. Det vill tjäna pengar. Och skattebetalarnas pengar ska fortsätta att försvinna. Vi vägrar att förtrollas av deras argument. Andra lösningar är möjliga!

Parvane Assadbegli

Agne Sandberg

för Vänsterpartiet Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.