Linbana istället för cykelbro över älven

Insändare
PUBLICERAD:
Gondolliftar i stil med de i Branäs, får plats med både cyklar och barnvagnar.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Många olika beslut är tagna av politiker i Karlstads kommun där resultaten lämnar mycket i övrigt att önska. Nu senast har vi projektering och upphandling av en cykelbro över Klarälven.

Diskrepansen mellan kommunens uträkning och utfallet av inkomna anbud, gör att man funderar över i vilken verklighet siffror tas fram? Men vi är några som försökt tänka utanför boxen och komma med ett nytänk i brofrågan.

Istället för en bro kanske man skulle titta på en linbana över Klarälven. Med gondoler som skulle kunna ta även cyklar och barnvagnar. Tre pelare, en på var sida om Klarälven samt en mitt i densamma. På vardera sida har man sedan ett område där gondolerna tas ner i en hastighet som möjliggör lugn på- och avstigning.

En sådan lösning skulle vara ett nytänk och även vara ett test för att se om detta transportsätt kan vara något att gå vidare med för att öka tillgängligheten från ytterområden till Karlstads centrum.

Vem vet, kanske skulle även bidrag från EU finnas som delfinansiering för en utveckling där miljön också är en vinnare.

Detta är ett seriöst förslag, om än inte kostnadsberäknat. Men vår tro är att kostnaden borde kunna landa i häraden av de cirka 40 miljoner man trodde skulle räcka för byggandet av en traditionell bro.

Underlag lär finnas att tillgå vad gäller kostnader i likartade projekt för byggande av gondolliftar hos till exempel Branäs och Sälen.

Bengt, Anders och Olle

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.