Kåsören och ketchupen

Krönikor
PUBLICERAD:
I ett kåseri, förstår ni, kan man avhandla allvarliga ämnen i en lättsam ton, förklarade han.

Vi gick på journalisthögskolan, drömde om att avslöja missförhållanden och förklara samtiden, men just den här lektionen hade vi besök av en kåsör. En kåsör som skrev kåserier, det kanske mest ohippa man kunde skriva i en tidning, möjligen näst efter horoskopet.

Kåserier, det var ju för gamla människor som kluckade åt likheten mellan orden ”lägenhet” och ”olägenhet” och hade ägnat orimligt mycket tid åt att hitta på en signatur.

Vår kåsör läste högt ur några av sina putslustiga alster och gav oss sedan i uppgift att skriva våra egna. Helst skulle vi beskriva vardagssituationer på ett dråpligt vis: kanske kunde dammsugarsladden beskrivas som en farlig orm! Kanske kunde morgonens spårvagnsfärd vara en äventyrlig resa in i det okända! Eller varför inte hitta på ett nytt och oväntat slut på en gammal sliten vits!

Det vår kåsör funderade som mest på, anförtrodde han oss, var hur man skulle kunna använda historien om de två tomaterna som går över vägen. Då tappade min klasskompis tålamodet.

– Du fattar att den historien är helt jävla körd på svenska va? Att den bara funkar på engelska, för där är punchlinen ”catch up”.

Jag vet inte om kåsören någonsin skrev sitt ketchup-kåseri. Däremot inser jag att jag avslutat ännu ett av mina. Det mest ohippa man kan skriva i en tidning, möjligen näst efter horoskopet.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.