Har Kristersson inga principer?

Ledare
PUBLICERAD:
Nej, Åkesson och Kristersson har inte ingått partnerskap. Än. Bilden är från QX-galan i Stockholm. I förgrunden programledaren Petra Mede.
Foto: Jessica Gow/TT
I Tyskland fick ett samarbete med en högernationalistiskt och främlingsfientligt parti en ministerpresident, två lokala toppolitiker och en partiledare i kristdemokratiska CDU på fall. I Sverige accepterar Moderaternas ledare Ulf Kristersson ett allt bredare samarbete med Sverigedemokraterna. Har han inga principer kvar?

I tyska Thüringen fick liberalen Thomas Kemmerich aktivt stöd från både CDU och högernationalistiska Alternativ für Deutschland (AfD) för att bli utnämnd till ministerpresident. CDU bröt därmed det centrala löftet att aldrig samarbeta med det främlingsfientliga partiet.

Reaktionerna blev starka och omedelbara. Det blev demonstrationer på gatorna i Erfurt och förbundskansler Angela Merkel kallade beslutet ”oförlåtligt”. Hon anklagade CDU i Thüringen för att ha övergett partiets värderingar och övertygelser.

Ett dygn senare avgick Kemmerich. Strax efter gjorde CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer samma sak. Hennes auktoritet var urgrävd och hon hade inte längre kontroll över sitt parti.

Angela Merkel har stängt dörren åt höger.
Foto: Markus Schreiber

Tyskland har inte glömt sin historia. De minns vad som kan hända om högernationalister får makt av andra partier. Angela Merkel visar att hon har en ideologiskt stark ryggrad när hon håller rent åt höger. Samarbete med AfD är uteslutet för CDU.

Så lät det förr också från Moderaterna om samarbete med Sverigedemokraterna. Inför valet 2018 gjorde Ulf Kristersson gång på gång klart att han stängde dörren till SD. Han skulle inte ta makten med hjälp av SD.

Fortfarande gäller principen att Moderaterna säger nej även till samarbete på lokal nivå. Men den policyn gäller inte längre. I en handfull kommuner i Skåne styr M och SD tillsammans.

Ordförande Lars-Ingvar Ljungman i Skånedistriktet hävdar att policyn är överspelad, åtminstone i Skåne. Ulf Kristersson har inte invänt, utan i stället normaliserat umgänget genom att bjuda in Jimmie Åkesson till ett möte om samarbete.

Kristersson börjar låta som Groucho Marx, komikern som slog fast att ”Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra”.

Låter som Ulf Kristersson.
Foto: TT

Moderaterna bagatelliserar allt oftare SD:s bakgrund och säger att alla partier har lik i lasten. De har inte protesterat när SD drivit igenom slöjförbud, stoppat inköp av böcker på utländska språk och sagt nej till föredragshållare som säger saker som SD inte gillar.

Ingen kan i dag vara ovetande om att SD vill ha en mer helsvensk kultur och starkare kontroll över medierna. Att de inte vill veta av sin egen historia framgår tydligt när partiets lokalavdelning i Norrköping anmält stadsmuseet för förtal.

I utställningen ”Medlöperi och Motstånd - Nazismen i Norrköping då och nu” fanns ett tidningsklipp från Folkbladet om att en medlem i SD utreddes för kommentarer på nazistiska NMR:s sajt. Till artikeln fanns en liten bild på SD:s lokala styrelse.

Polisanmälan är nedlagd, men kommunen har av överdriven försiktighet tagit bort tidningsklippet från utställningen. Det borde de inte ha gjort.

Polisanmälan i Norrköping är bara början på kulturkriget. Den visar att samarbete med SD borde vara uteslutet för alla som sätter yttrandefrihet och mänskliga rättigheter högt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.