Ge Löfven handlingsutrymme

Insändare
PUBLICERAD:
Slumområden och många som inte hade råd med läkarbesök var några saker skribenten upplevde i USA. Sedan dess har hon aldrig tvekat att lägga sin röst på vänstersidan.
Foto: Damian Dovarganes
Socialdemokraterna har tappat stöd bland väljarna både vid val och i opinionsundersökningar. Det finns säkerligen flera anledningar till detta.

I min ungdom var jag inte så politiskt medveten och dessutom var min far företagare. Sammantaget gjorde detta att jag nog mest lutade åt det borgerliga hållet. Jag hade dock inte tillfälle att rösta mer än en gång innan jag kom att bo i USA i två år.

Efter två år i USA hade jag sett nog av det stora landet i väster och flyttade tillbaka till Sverige i mars 1975.

Vad hade jag då sett? Jo, jag hade sett vad låga skatter innebär. Avsaknaden av allmänna sjukförsäkringar som bekostades av skattemedel medförde att många inte hade råd att gå till läkare. Barn bad i nyhetssändningar tittarna att hjälpa till att bekosta livsnödvändiga läkarbehandlingar. Det fanns slumområden. En äldre man grävde i ett vattensjukt dike och vattnet rann in i hål i hans kängor. Hålen var där för att ge plats för hans söndervärkta tår. Sopåkare med urusla arbetsförhållanden hämtade soporna.

Utan fackföreningar var arbetsförhållandena inget att skryta med för min del heller jämfört med europeiska förhållanden. Det stora multinationella dataföretaget anpassade arbetsförhållandena för sina programmerare till standarden i varje land som de hade kontor.

Jag längtade hem till Sverige av hela mitt hjärta och när jag kom hem, njöt jag av att betala skatt för att möjliggöra sjukvård för alla, jag njöt av att inte kunna se vad människor som jag mötte inne i Stockholm hade för bostadsadress, jag njöt av att komma hem till ett jämlikt land.

Sedan dess har jag aldrig en sekund tvekat att lägga min röst på vänstersidan. Inte för ett ögonblick har jag övervägt att rösta borgerligt. Under de 45 år som gått sedan dess har det förstås funnits frågor när jag inte tyckt lika som S och V men det har inte berett mig några problem att se ideologin bakom S och V när jag valt röstsedel i vallokalen.

Tyvärr finns inte det jämlika Sverige som jag kom hem till längre. Jag vill därför uppmana alla att ge Löfven mandat att låta den ideologi, som S och V bygger på, åter få luft under vingarna. En ideologi som hyllar solidaritet gynnar alla. Den ger ett mer jämlikt samhälle och den gagnar även de rika.

Och glöm inte att för sjukvården, skolan och omsorgen har kommuner och regioner ansvaret och där styr ofta de borgerliga. Av Värmlands 16 kommunalråd är sju borgerliga.

Annika Rullgård

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.