Ändra lagen så snart som möjligt

Ledare
PUBLICERAD:
Migrationsverkets GD Mikael Ribbenvik.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Asylsökande som bedöms som hot mot rikets säkerhet borde givetvis utvisas så snabbt som möjligt. Men regelverket ger dem i stället större möjligheter att stanna i Sverige än en ”vanlig” asylsökande som fått nej på sin ansökan.

Det är Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik som slår larm på DN Debatt. När myndigheten bedömer att asylsökande kan utgöra ett säkerhetshot lämnar de över ärenden till Säkerhetspolisen. Ifjol bedömde Säpo att 122 individer var ett säkerhetshot och Migrationsverket tog beslut om att utvisa dem.

Men utvisningarna kunde inte verkställas eftersom ingen får utvisas till ett land där han eller hon riskerar dödsstraff, tortyr, omänsklig eller förnedrande behandling. I stället får de ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som ger dem rätt till sjukvård, utbildning, socialförsäkring och andra förmåner.

Det är orimligt, tycker Ribbenvik och kräver en lagändring. Ja, nog är det absurt och stötande om potentiella terrorister får en fristad, trots att myndigheterna inte vill ha dem här. Lagen bör ändras så snart som möjligt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.