Hoppa till huvudinnehållet

Nu anländer 2000 exotiska växter till Zakrisdal

Publicerad:
Trädgårdsmästare Jon Lans vid hans favoritväxt: en mexikansk blåpalm. Foto: Peter Bäcker

Dadelpalmer från Afrika och citronträd från Sydeuropa. Just nu planteras 2000 växter i vinterträdgården på Bovieran på Zakrisdal, innan det är dags för de boende att sätta nyckeln i låset till sina lägenheter.

– Det är inga hallonbuskar direkt, säger arbetsledare Erik Sjösten på Skanska, där han står på balkongen och tittar ut över det blomsterhav som bärs in i den maffiga trädgården på seniorboendet Bovieran.

Om bara några veckor får ägarna till de nybyggda 54 lägenheterna flytta in och ta del av ett minst sagt speciellt bostadskoncept. Här ska man i mörkaste vintern kunna njuta av allt från fikon- och olivträd till barrträd från Australien och palmer som kommer växa sig skyhöga.

Palmer på ingång.
Palmer på ingång. Foto: Peter Bäcker

Olika teman

Bakom varje växts placering finns en tanke. Jon Lans är trädgårdsmästare och har inrett flera "bovieror" i Sverige. Vissa växter väger mer än ett ton vardera.

– Konceptuellt är det lika, men det är ju inte som att beställa artiklar på VVS direkt. Jag var nere i Spanien förra veckan och kikade på växterna jag skulle ha. Tar en mexikansk blåpalm slut så är det inte bara att beställa en ny, säger han och instruerar en kollega i vart papegojblommorna ska planteras.

– Det är en tanke bakom varje del i trädgården. Här borta är det lite italienskt och franskt tema, vi ser fikonträd, olivträd och bougainvillea. Där borta är det Japan med bland annat blomman kamelia.

Trädgårdsmästare Jon Lans från Borås har pli på både växterna och kollegorna. Det måste han, för på bara fyra dagar ska alla fem lastbilar med blommor och blader bäras in och planteras på Zakrisdal.

– Det finns en och annan palm som kommer växa sig för hög. Det är 13 meter i nock på glastaket. Men palmen blir för hög om tio år, så då kommer vi få flytta på den.

På fyra dagar ska trädgården vara klar.
På fyra dagar ska trädgården vara klar. Foto: Peter Bäcker

Insekter och regnvatten

För att alla växter ska få den näring de behöver finns ett vattensystem som rymmer elva kubikmeter regnvatten.

– Det går vatten rakt ner i stuprännor och ut för att bevattna. Sen kommer vi placera ut predatorer, alltså insekter, som biologisk bekämpning. Det behövs.

När växtriket är på plats om några dagar är det upp till bostadsgästerna själva att ta hand om sin trädgård. Men helt lös, släpper Jon Lans dem inte.

– De som valt att skaffa lägenhet här är intresserad av trädgården. Vi ska ha informationsmöte med dem och i två år framöver kommer vi hjälpa till. Vi släpper inte allt, säger Jon Lans.

Artikeltaggar

KarlstadNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.