Det svenska dopningshaveriet

Krönikor
PUBLICERAD:

Inom loppet av en vecka har antalet svenska dopningsfall utökats med ytterligare två stycken. Brottaren Jenny Franssons B-prov blev klart på fredagen och då även det visade spår av anabola steroider väntar förmodligen en flerårig avstängning. Robel Fshia, en svensk långdistanslöpare, misstänks även han för dopning efter ett positivt A-prov. Vad som har framkommit vid tidigare dopningsfall, likt det vid skid-VM i Seefeld förra året, så är det tydligt att idrottsrörelsen inte klarar av att hantera problematiken på egen hand.

I Seefeld var det polisens samordnade razzia som stoppade skidåkarna och bokstavligen med kanylerna i armen. En idrott utan dopning är förmodligen lika utopisk som en värld utan brott. Det är människor det handlar och det är som bekant mänskligt att göra fel ibland. Men förbättringspotential finns, behovet av det visar inte minst veckans två händelser. Wada har vid flera tillfällen kritiserat Sverige för att inte ha en fristående dopningsbyrå.

Här finns helt klart mer arbete att göra. En gång dopad alltid dopad. Det är en åsikt man ofta ser i samband med tyckande kring dopade idrottare. Men det är som sagt mänskligt att fela och nog tycker jag att alla är värda en andra chans.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.