• idag
  4 aug
  16°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Är miljonstödet verkligen rimligt?

Ledare
PUBLICERAD:
Kommunens tjänstemän vill höja det årliga stödet till Färjestad från 5,9 till 7,8 miljoner kronor. Är det verkligen rimligt?
Foto: Tommy Pedersen/TT
På tisdag ska kommunstyrelsen i Karlstad ta ställning till det framtida bidraget till Färjestad BK. Tjänstemännen föreslår en höjning från 5,9 till 7,8 miljoner kronor om året. Det måste ifrågasättas om det stora stödet verkligen är rimligt.

Färjestad BK är en av landets mest framgångsrika och välskötta idrottsföreningar. Nio SM-guld och en stark position i svensk hockey har bäddat för framgången. Laget är ett av Karlstads och Värmlands starkaste varumärken.

Föreningen har alltid haft täta band med både den politiska och ekonomiska makten i kommunen. FBK är en maktfaktor att räkna med. Det har stärkt positionen och tystat kritiker.

Det har gått 20 år sedan föreningen köpte den slitna ishallen för 1,5 miljoner kronor. Då var det naturligt att kommunen ersatte föreningen för driften, men mycket har hänt sedan dess. Framför allt har FBK gjort en häpnadsväckande stark resa och skapat en arena i internationell toppklass.

I dag omsätter föreningen 187 miljoner kronor. Det finns 116 miljoner kronor i eget kapital och vinsten 2018-2019 blev 10,2 miljoner kronor. Frågan är om det är rimligt med ett så stort driftbidrag när föreningen äger anläggningen till 100 procent och har råd att betala de högst betalda spelarna över 200 000 kr i månadslön.

Visserligen får kommunen utnyttja de två rinkarna i arenan för allmänhetens åkning några timmar i veckan, men snart finns det tak på Sveriges största konstfrusna isyta med två nya rinkar vid Tingvalla Isstadion. Där borde alla kommunens skolor och den skridskoåkande allmänheten kunna få plats.

Ett annat argument för att höja bidraget är det stora marknadsföringsvärdet. Det är vanskligt att mäta uppmärksamhet och bygga bidragets storlek på det sättet. En sol på isen går inte att räkna hem i pengar.

Och inte skulle fansen tycka mindre om FBK om bidraget vore lägre? Inte skulle media sluta bevaka det som händer i arenan om kommunens ekonomiska insats sänktes.

Utöver det årliga stödet fick Färjestad BK fem miljoner kronor av kommunen 2014 för att marknadsföra Karlstad i samband med Champions Hockey League. Det känns som rätt bortkastade pengar, skänkta utan djupare analys.

CHL är ingen succé, varken sportsligt eller ekonomiskt. Någon invasion av utländska besökare från kontinenten som en följd av marknadsföringen har inte setts till. Vad fick Karlstad ut av det miljonstödet?

I det nya avtalet förlorar kommunen 30 fribiljetter till varje match. Logen försvinner också. Är det då rimligt att höja stödet med 1,9 miljoner kronor? Borde det inte i stället sänkas?

7,8 miljoner till en enda förening är väldigt mycket pengar. Det samlade aktivitetsstödet till kommunens alla idrotts- och kulturföreningar med barn- och ungdomsverksamhet uppgår till 5,6 miljoner kronor. Den mer jämställda och ideellt drivna breddidrotten, som orientering och friidrott, får bara rännilar av det stöd som machostinna FBK kan räkna in.

Andra har råkat riktigt illa ut. Föreningen Kinship center som ansökt om 525 000 kronor för att kunna hålla den viktiga verksamheten kring migration uppe får i år noll kronor från kommunen. Beslutet har lett till att 18 funktionshindrade har förlorat sina jobb.

– Karlstad måste dessvärre prioritera i en tid med tuffare ekonomi, sade Per-Samuel Nisser efter kommunstyrelsens nej till Kinship center i november.

Det återstår att se hur Nisser och kompani prioriterar på tisdagen. Är ekonomin plötsligt så mycket bättre? Är det verkligen rimligt och rätt att ge stenrika FBK ännu mer pengar när andra får mindre eller inget alls? Det vore ett hån mot Kinship center och många andra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.