Hoppa till huvudinnehållet

Grammisvinnaren Hederos: "I dag är jag en glad musikant"

Publicerad:
Värmländske Martin Hederos har nu vunnit nio Grammisar. Foto: AnnaReet Gillblad

Torsdagskvällens Grammisstatyett var den värmländske musikern Martin Hederos nionde i ordningen, men första som soloartist.

På lördag framträder han tillsammans med Marit Kapla i Norra Ny kyrka i Stöllet, inför de medverkande i hennes Augustprisade bok "Osebol".

Martin Hederos vandrade mot Grammisgalan med en go känsla i kroppen, berättar han.

– Jag kände att oavsett hur det går så är jag på en väldigt bra plats nu, det är mycket roligt som händer. Vi turnerar med Tonbruket och är i slutfasen med Ane Bruns nya skiva som är fruktansvärt bra. Och så Värmland med Marit dessutom, det blir episkt. Hoppas det ligger lite snö däruppe, det är oklart va?

"Hade blivit bråk"

Martin Hederos prisades i kategorin Årets jazz för skivan "Era spår". Detta i konkurrens med bland andra Isabella Lundgren och hans eget Tonbruket.

– Det var, ärligt talat, inget jag hade räknat med på något sätt. Så i dag är jag en glad musikant. Personligen trodde jag på "Texas" (Per "Texas" Johansson, reds. anm.) som jag vet har gjort en fantastisk skiva. Även Isabella och Oddjob har gjort superfina plattor. Nånstans hoppades jag väl på Tonbruket, men hade vi fått vår femte raka Grammis så hade det väl blivit bråk i jazzvärlden.

Även med rockbandet The Soundtrack of Our Lives, där Martin Hederos ingick i många år, fick han vara med om att vinna fyra Grammisar. Totalt landar han alltså på nio utmärkelser när det kommer till Sveriges finaste musikpris.

Solodebuterade 2017

Martin Hederos debuterade under eget namn, lite i skymundan, 2017. Detta i Sofia Karlssons skivserie "Sally Wiola Sessions".

– Det var perfekt och alldeles lagom för mig som person, att inte slå på stora trumman direkt. Samtidigt har den skivan, så här långt, nått ut mer än min senaste. "Slottsskogen" är fortfarande min överlägset mest spelade låt. Jag är väldigt tacksam gentemot Sofia, att hon tjatade och trodde på mig.

I tacktalet på Grammisgalan slog Martin Hederos fast att det allra bästa är att spela tillsammans med andra.

– Det står jag för, men jag tycker mig samtidigt börja hitta fram till något. Jag har gjort ett par solokonserter nu, bland annat hade jag en väldigt fin kväll på Orionteatern. Mellansnacket har även blivit någon slags ventil märker jag.

Någon gång framöver ska han även spela in en ny skiva tillsammans med Mattias Hellberg. Den värmländska duon gjorde två uppmärksammade album i början av 2000-talet.

– Det bubblar igen där. Det är bara en fråga om när och hur, säger Hederos.

Artikeltaggar

GrammisKarlstadMarit KaplaMartin HederosNöje/KulturSegerstadStöllet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.