Hoppa till huvudinnehållet

Alla vill bygga i trä, men är oeniga hur

Publicerad:
Per Aspengren (S) är övertygad om att tydliga beslut från politiken är ett måste för att få till en ökad nybyggnation i trä.
Per Aspengren (S) är övertygad om att tydliga beslut från politiken är ett måste för att få till en ökad nybyggnation i trä. Foto: Erika Lindström

Klimatsmart byggande står på agendan när politiker och byggbranschen samlas på träbyggnadskonferens i dag. Region Värmlands mål presenteras genom en strategi som väntar på att antas och föreläsarna framhäver att tydliga beslut krävs för att nå målen. Politiken är dock inte helt överens.

– För Värmland är målet att bygga offentliga byggnader i trä i så stor utsträckning som möjligt och vi är i startgroparna, säger Per Aspengren (S) tidigare kommunalråd på Hammarö, när VF träffar honom under träbyggnadskonferensen Tree2tower.

Han har just presenterat den träbyggnadsstrategi som lagts som motion för Region Värmland i mars 2019. Syftet är att minska koldioxidutsläppen och strategin utgår från de nationella målen om Sverige som fossilfri välfärdsnation till år 2045.

– Jämfört med betong och stål minskar trä koldioxidutsläppen. Värmland består av 70 procent skog, det är vårt guld och vi har stora möjligheter att vara vägledande, säger Per Aspengren.

Trots att det är flera år sedan man började prata om byggnader i trä, finns det dock inte så många exempel.

– Redan omkring 2015 fanns förslag på att bygga hyresrätter i trä i Lillängshamnen, men det föll på bristande konkurrens och därmed för höga priser, säger han och nämner förskolan Lotsen som en av de lyckade träbyggnaderna som står klara i dag.

Växjö är en av förebilderna i arbetet med strategin som under konferensen visar tydliga mål där 50 procent av all nybyggnation från 2020 ska vara träbaserad. Just politiska beslut är något som Per framhåller som lösningen.

– Det är politikerna som måste ta steget och det gör vi genom träbyggnadsstrategin, säger han och menar att man kan styra marknaden på det viset.

– Inom politiken är vi eniga, motionen kommer att antas.

Att en strategi är lösningen är dock inte alla överens om.

– Motionen är inte antagen än och det har varit lite fram och tillbaka med den där. Det är bättre att få det gjort i stället för att fastställa strategier, menar ordförande i Karlstads stadsbyggnadsnämnd Erik Nilsson (KD).

– Vi gör mycket ändå, i Teknik och fastighet finns det inskrivet att vi ska undersöka möjligheten till träbyggnad i varje projekt, säger han och berättar att flervåningshus för hyresrätter i trä ska byggas både i Hagaborg och i området Kanoten i Karlstad.

– Det är marknaden som måste utvecklas, vilket den också har gjort de senaste åren. Tidigare projekt har fallit för att de rätta elementen inte funnits tillgängliga.

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.