Stoppa de oseriösa skolorna

Ledare
PUBLICERAD:
Skolinspektionen behöver vassare tänder för att kunna stoppa de oseriösa skolorna.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Oseriösa friskolor kan fortsätta sin verksamhet och håva in statsbidrag, trots hård kritik från Skolinspektionen. Det är dags att ge den statliga tillsynsmyndigheten vassare tänder. Det borde också vara dags att se över hela det galet marknadsstyrda svenska skolsystemet.

Dagens Nyheter skriver om Elma School i Rågsved. Ägaren Khalid El Mouselhi har fått kritik från Skolverket och Skolinspektionen ända sedan han startade skolverksamhet för 20 år sedan.

Undervisningen har inte hållit måttet. Barn med särskilda behov har inte fått det stöd de har rätt till. Det har varit stökigt på skolan och lärare har snuvats på både lön och tjänstepension.

Löften om förbättringar har inte infriats, trots att skolan bara sedan 2017 fått 8,5 miljoner kronor i olika statsbidrag. Det har varit pengar för lärarlönelyft, karriärtjänster, ökad jämlikhet och likvärdighet. Just de områden där skolan ständigt visat brister.

Ägaren kan dock vara nöjd. Skolan gav en vinst under 2017 och 2018 på fem miljoner kronor.

Skolinspektionen fick nog. I juni 2019 återkallades Khalid El Mouselhis tillstånd att driva skola. Men han har överklagat beslutet och i väntan på beslut i förvaltningsrätten driver han fortfarande skolan och fortsätter att rekrytera elever.

Det är horribelt att oseriösa skojare får härja på det sättet i det svenska skolsystemet. Det tycker också Andreas Spång, enhetschef för statsbidrag vid Skolverket.

– Det är klart att från ett generellt perspektiv är det inte bra att en skolhuvudman som får omfattande kritik av Skolinspektionen samtidigt kan söka statsbidrag och faktiskt också få behålla dem, säger han.

Nu kräver dock Skolverket tillbaka 800 000 kronor i statsbidrag från skolan.

Utbildningsminister Anna Ekström instämmer i kritiken. Regelverket om vem som ska få starta och bedriva skola i Sverige är för slappt och kontrollen för dålig. Ekström får medhåll från något oväntat håll.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa är uppriktigt förbannad och kräver att Skolinspektionen ska få vassare tänder. Det är naturligtvis helt nödvändigt, men det räcker inte med det.

Ordförande Dousa skriver på DN Debatt att skolmarknaden inte är som vilken marknad som helst. Det är en pseudomarknad, där traditionella marknadsmekanismer är satta ur spel.

Politiken sätter priset, barn och föräldrar väljer, medan skattebetalarna som kollektiv betalar. Fri etableringsrätt och fritt vinstuttag har öppnat för lycksökare och riskkapitalbolag.

Han är självkritisk och hävdar att borgerliga politiker inte tagit sitt ansvar genom att reformera och vårda de reformer som de drev igenom på 90-talet. Det är ett sent, men välkommet uppvaknande. Förhoppningsvis vaknar fler politiker och inser problemen.

Att samtidigt släppa in marknadskrafterna i skolan och införa en skolpeng plus det fria skolvalet har bäddat för många av dagens brister i skolan. Reformerna som gjort att den svenska skolan har världens mest extrema marknadslösning behöver inte vårdas. De borde dras tillbaka och göras om i grunden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.