SD hatar och förfalskar

Ledare
PUBLICERAD:
Utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen – visas nu på Värmlands museum. Lizzie Oved Scheja från föreningen Judisk kultur i Sverige och Susanna Zidén från Historiska museet i Stockholm ligger bakom utställningen.
Foto: Håkan Strandman
Förintelsens offer hedrades på en rad platser i Värmland, Sverige och runt om i hela världen på måndagen. De är värda att hedras och minnas. På Värmlands museum visas nu utställningen Speaking Memories, en påminnelse om det fasansfulla, en utställning som alla borde besöka.

Det är inte många som finns kvar som kan berätta, men de som fortfarande är i livet måste vi lyssna till. Deras varningar om att historien kan upprepa sig om vi inte är vaksamma måste tas på största allvar.

Hédi Frieds starka oro inför att Sverigedemokraterna nu stod som inbjudare till minnesstunden i riksdagen visar att vi nu verkligen vandrar på normförskjutningarnas mörka stig. SD har trängt sig in på en begravning, där de sörjande inte vill ha dem som gäster, som Aftonbladets politiske redaktör Anders Lindberg träffande beskrev det som.

Hédi Frieds artikel i DN väckte en våg av avsky och hat hos SD-svansen på nätet. Inte mot de nazistiska bödlarna som mördade hennes familj och sex miljoner andra judar. Nej, hatet vänds mot de överlevande och det de berättar.

I Facebookgruppen ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner” skriver en SD-politiker i Huddinge att ”det är tragiskt och upprörande att vänstern lyckats inbilla tanten en massa lögner om SD”. En annan SD-kandidat kallar Fried ”en urgammel tant från en annan tid”.

Andra vill deportera henne och kallar hennes åsikter för vedervärdiga. De avfärdar henne som hycklare, oärlig, okunnig och hjärntvättad av Socialdemokraterna.

Det är ett vidrigt förakt mot en kvinna som överlevt helvetet och har styrkan att 75 år senare fortfarande berätta om det.

Något avståndstagande hörs inte från partiledningen. SD behöver sin svans, hur obehagligt den än viftar och stinker. Partiet behöver också sina konspirationsteorier, den ena galnare än den andra.

Björn Söder tillhör den obehagligt stora gruppen nationalister på högerkanten som ser en global judisk konspiration som vill ta över världen. Exakt den idén som bar fram de tyska nationalisterna på 30-talet. Då var det familjen Rotschild som stod främst i skottgluggen.

Nu är det ungerskfödde judiske affärsmannen George Soros som Björn Söder i våras anklagade för att ”dra i trådarna” i europeisk politik. De tycker inte om att han stöttat organisationer som värnar demokrati, mänskliga rättigheter och kulturell mångfald. Något världsherravälde är han inte ute efter.

I TV4 drog Dick Erixon, chefredaktör för partiets tidning Samtiden, inför minnesdagen fram ett annat konspirationskort. Han hävdar på fullt allvar att SD inte har något med nazismen att göra, men att de svenska Socialdemokraterna var medlöpare till Hitler som banade väg för Förintelsen.

Deras ”bevis” är lika ihåliga som en schweizerost. De första som fördes till Hitlers koncentrationsläger var de politiska motståndarna: fackföreningsmän, liberaler, socialdemokrater och kommunister.

Anklagelsen om medlöperi är en bisarr förfalskning, ett fult sätt att försöka dölja den raka historiska linje som går mellan Nazityskland och Sverigedemokraterna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.