• idag
  30 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Viktiga saker hände i Davos

Ledare
PUBLICERAD:
Prins Charles bugar ödmjukt inför Greta Thunberg, som tar mötet med sedvanligt lugn.
50 gånger har världens rikaste och mäktigaste mötts i lyxskidorten Davos i Schweiz till ett årligt Världsekonomiskt forum. De har lyssnat på de allra mäktigaste, umgåtts i några dygn och tagit privatjetflygplanet hem. Årets möte blev dock annorlunda med klimatet och Greta Thunberg i två av huvudrollerna.

En annan huvudroll spelade USA:s president Donald Trump. Hans tal, mitt under riksrättsåtalet i Washington, blev mer ett kampanjtal inför höstens presidentval.

Han skröt om allt fantastiskt han gjort, fortsatte krama de fossila bränslena och ville ingjuta optimism i församlingen. Han varnade för ”domedagsprofeterna”, men förklarade att han gärna mött den unga svenska miljöaktivisten.

Greta Thunberg hade samma budskap hon alltid har haft. Vårt hus brinner och det är bråttom om det ska gå att släcka det. Det krävs handling. Nu, inte sedan.

Politiker, företagsledare och alla andra måste ta forskarnas varningar på allvar. Nu, inte sedan.

– Det är skillnad mellan att bli hörd och att få någonting att hända, förklarade hon luttrat och noterade åtminstone en framgång. Klimatet är en hetare fråga nu är när hon började skolstrejka för snart ett och ett halvt år sedan.

Ja, nog har temperaturen stigit både på klotet och i debatten. Australien brinner och en miljard djur har strukit med. Den svenska vintern är 3-6 grader varmare än normalt. De senaste tio åren har varit de varmaste på jorden sedan vi började mäta, säger experter från FN.

Greta fick något oväntat stöd från brittiska kungahuset i Davos. Brittiske kronprinsen Charles ska prioritera kampen mot klimatförändringar. De kungliga palatsen har försetts med solpaneler och hovförvaltningen ska bli koldioxidneutral.

Han vill se ekonomin och naturen i balans. Bara en revolution i hur ekonomin och finansmarknaden fungerar kan rädda planeten, hävdade prinsen och lät som en marxist.

– Vill vi gå till historien som människorna som inte gjorde någonting för att rädda världen från avgrunden, fast vi kunde ha gjort det? frågade prinsen, som dock borde leva mer som han lär.

Han åkte visserligen elbil från flygplatsen, men dit kom han som många andra med privatjet.

Det stora hoppet under mötet i Davos är ändå den rapport som Världsekonomiskt forum presenterade. Forumets skapare nationalekonomen Klaus Schwab vill att den kapitalistiska affärsmodellen reformeras för att klara klimatutmaningen.

Ännu viktigare och lovande är att 800 av de tyngsta cheferna har förstått att hållbarhet måste stå i fokus. När de listar de fem värsta riskerna för sina bolag handlar alla om klimatet.

1. Vi agerar inte tillräckligt för att hejda klimatförändringarna

2. Vädret blir alltmer extremt

3. Den biologiska mångfalden minskar

4. Naturkatastroferna ökar och blir värre

5. Mänskligt skapade miljökatastrofer

Nu handlar det alltså inte om tänka på sina barnbarn, brända koalor eller isbjörnar utan is. Nu handlar det om deras framtida affärer och lönsamhet. Det är ett språk som till och med Donald Trump förstår.

Ännu bättre är att rapporten slår fast att det är mer lönsamt att åtgärda klimathoten än att fortsätta med ”business as usual”. De kommer precis som klimatforskarna fram till att det är möjligt att begränsa temperaturhöjningen, men att tiden är kort. Det är hög tid att agera nu.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.