Hoppa till huvudinnehållet

Ny arrendestrid om ö-tomterna

Publicerad:
”Vi tycker det är en väldig brist på respekt”, säger Gunnar Settergren, ordförande för sommarstugeföreningen och Hammarö församlings krav på nya, rejäla höjningar av tomtarrendena.
”Vi tycker det är en väldig brist på respekt”, säger Gunnar Settergren, ordförande för sommarstugeföreningen och Hammarö församlings krav på nya, rejäla höjningar av tomtarrendena. Foto: Håkan Strandman

För tre år sedan avgjordes arrendetvisten på Hammarö i hovrätten. Nu är en ny rättsprocess under uppsegling.

– De får ta det till arrendenämnden, säger Gunnar Settergren.

Han är ordförande för sommarstugeföreningen som hamnade i konflikt med Hammarö församling 2011 när kyrkan ville höja arrendena för tomterna stugorna står på, på Trumman, Björkholmen, Bryggholmen och tio andra öar utanför Skoghall som kyrkan äger.

Kravet var då fyra till fem gånger höjda arrendeavgifter, men när frågan slutligen avgjordes i hovrätten i början av 2017 slutade det med dubblade arrenden för de billigare lägena och tripplade för de dyrare.

Avsevärt sänkta arrenden på Hammarö

– Efter den processen sade de från kyrkans sida att arrendena ska höjas lite i taget i stället för så mycket. Men härom dagen kom det ett brev från en advokatfirma med nya arrendeavtal som de vill vi ska skriva på, säger Gunnar Settergren.

För vissa av arrendatorerna handlar det om upp till 120 procents höjning.

– Förra gången höjdes mitt arrende från 5 700, och det är klart att det var alldeles för lågt arrende, men att nu komma med en jättehöjning igen...

– Vi tycker det är en väldig brist på respekt. Vi har försökt få till en dialog, men församlingen har inte velat prata. I brevet står det att de undanber sig all kontakt och att allt ska gå genom advokaten. Så nu har vi också kontaktat advokat, säger Gunnar Settergen.

Förra gången drev han och en kamrat i föreningsstyrelsen ärendet själva till att börja med.

– Sedan fick vi koppla in advokat när vi tog det till hovrätten för att rättsskyddet i våra hemförsäkringar ska gälla. Nu blir det advokat från början och vi är beredda att driva det lika långt som förra gången. De skriver att de vill ha våra svar, alltså påskrivna avtal, senast 15 februari. Men det får de inte. De får ta det till arrendenämnden.

Ann-Charlotte Eskel (S), ordförande i kyrkorådet i Hammarö församling, var med redan förra gången, då som vice ordförande. Hon säger att hon förstått att det är på väg att bli en ny rättsprocess och beklagar det.

– Vi gör inte det här för att bli osams med någon. Vi vill höja arrendena eftersom alla församlingsbor äger den här marken tillsammans. Men det är bara några få som får glädje av den. Visst kan man tänka sig alternativet med låga arrenden, men då är det alla församlingsbor som får vara med och betala när vi måste skicka ut personal för att ta ner träd på någon av öarna till exempel.

Hon påpekar att den kraftiga höjningen förra gången berodde på att arrendena inte höjts på 20 år.

– Efter den gången bestämde vi att vi ska ha en översyn varje femårsperiod. Och att vi ska försöka värdera tomterna olika. Att en strandtomt med väg är mer värdefull till exempel. Jag är ingen expert på värderingar, men att det här är värdefulla tomter ser vi ju de gånger stugorna säljs, säger Ann-Charlotte Eskel.

Hon berättar att kyrkopolitikerna i församlingen inte ville göra värderingen själva.

– Därför kontaktade vi en advokatfirma som kan det här. Och nu har kyrkofullmäktige godkänt deras förslag som rimligt och vi har skickat det vidare till arrendatorerna.

Artikeltaggar

Ann-Charlotte EskelGunnar SettergrenNyheterSkoghallSvenska kyrkan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.