• lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bakom varje bra granskning finns ett jäkligt bra tips

Krönikor
PUBLICERAD:
"Fortsätt granska", "Granska mer", "Gräv vidare". De uppmaningarna, och fler därtill, har under de senaste månaderna haglat in på redaktionen.
Suget efter granskande journalistik är onekligen stort.

Uppdrag gransknings besök i residensstaden är naturligtvis en orsak till uppståndelsen och uppmaningarna, men det är långt ifrån den enda. Händelser på regionen, neddragningar inom socialnämnder, märkliga affärer och mycket annat tipsas det numera flitigt om från läsare och bekymrad allmänhet.

Och det är naturligtvis kul. Den granskande journalistiken är en grundbult i det demokratiska samhället, kanske inte främst för de felaktigheter som granskningarna då och då kan påvisa, utan för att makthavare och beslutsfattare ska påminnas om att det alltid finns någon som riskerar att finna det som man eventuellt försöker gömma undan. Den självsanerande effekten av detta ska inte underskattas.

Att granska är dock svårt och resurskrävande, och att bara granska på måfå är det få redaktioner idag som har muskler nog att syssla med. Därför är jag extra glad över alla tips vi numera får in från initierade eller bara nyfikna medborgare. Det är sådant som kommer att bidra till fler och bättre granskningar framöver.

För det finns en gammal sanning när det gäller granskningar som ofta glöms bort när grävpriser och liknande ska delas ut: bakom varje bra granskning finns i regel ett jäkligt bra tips. Och det tipset är det allmänheten som står för.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.