Hoppa till huvudinnehållet

Många bryggor utan tillstånd i Hagfors

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Runt om i kommunen finns det bryggor som med stor sannolikhet saknar de rätta tillstånden. VF behövde inte leta länge för att hitta misstänkta områden.
Runt om i kommunen finns det bryggor som med stor sannolikhet saknar de rätta tillstånden. VF behövde inte leta länge för att hitta misstänkta områden. Foto: Daniel Olausson

I en kommun med många sjöar är det långt ifrån alla som söker de rätta tillstånden för sina bryggor.

Högst troligen är det rentav ytterst få.

– Jag tror det handlar om okunskap, säger Tihomir Jerkovic, miljö- och byggchef på Hagfors kommun.

Trädäck, bryggor och strandskyddsdispenser är ämnen som blivit omskrivna i samband med de olovliga byggnationer som uppförts vid expolitikern Ann-Sofie Ronachers sommarstuga.

Där hade inte de rätta tillstånden sökts och man hade dessutom byggt på annans mark, vilket i sig inte är något problem så länge en överenskommelse finns med markägaren.

Men hur sköter sig övriga bryggägare i kommunen? Inte så bra, finns det fog att tro. En sökning på "strandskydd" i miljö- och byggavdelningens diarium, som sträcker sig bak till 1990-talet, ger 94 träffar där det vid en snabb anblick bara är en handfull som rör bryggor.

– Lagen säger att man ska söka strandskyddsdispens, säger Tihomir Jerkovic och gissar att gemene man inte känner till det.

När det kommer till bryggor så har vi inte koll. Vi har en verksamhetsplan för miljö- och byggnämnden och så länge jag har jobbat här har strandskyddstillsyn varit lågt prioriterat och vi agerar egentligen bara när vi får klagomål. – Tihomir Jerkovic

Han drar paralleller till att man är duktig på att söka bygglov när något ska byggas.

– Sedan finns det andra aspekter också på det om man tänker på att man utökar sin hemfridszon, man förstör miljön, påverkar växt- och djurlivet på ett negativt sätt och upphäver allemansrätten.

Så ska du bygga en brygga måste du söka strandskyddsdispens?

– Ja, och ibland kan det hända att det blir en vattenverksamhet också och då får man söka tillstånd hos länsstyrelsen, men det samordnar vi mellan länsstyrelsen och kommunen.

Expolitikern Ann-Sofie Ronachers byggen i sommarstugan är välkänt, men det är med stor sannolikhet en klar majoritet som anlägger sina bryggor utan de rätta tillstånden.
Expolitikern Ann-Sofie Ronachers byggen i sommarstugan är välkänt, men det är med stor sannolikhet en klar majoritet som anlägger sina bryggor utan de rätta tillstånden. Foto: Hagfors kommun

VF behöver inte leta länge för att hitta strandnära fastigheter både i och utanför Hagfors där det med stor sannolikhet anlagts bryggor utan de rätta tillstånden.

Fortum förespråkar dialog

Fortum står som fastighetsägare vid en av dem, och de kan inte i sina arkiv hitta något som tyder på att de utfärdat några tillåtelser.

– Jag har ännu inte varit i kontakt med de aktuella fastighetsägarna, säger Pernilla Spetz, fastighetschef på Fortum.

Hur gör ni när ni blir varse om det här då?

– Vi brukar börja med en dialog med de berörda så att vi får en uppfattning på vilka grunder man tagit områden i anspråk innan vi sedan fattar något beslut. Utifrån det tar vi ställning till hur vi går vidare.

Ni äger ju mycket mark och vatten, hur vanligt är det att man bygger på er mark utan tillåtelse?

– Jag skulle väl säga att det förekommer, även hos andra större fastighetsägare med motsvarande innehav som Fortum.

Vad tänker ni om det då?

– Det är ju inget att rekommendera. Oavsett vad man ska bygga bör man se till att skaffa sig de tillstånd som krävs, som i de här fallen en strandskyddsdispens samt avtala med berörd fastighetsägare om ianspråktagande av mark.

Miljö- och byggavdelningen på Hagfors kommun har i dagsläget inte resurser för att kolla alla kommunens milsvida strandlinjer. Man agerar istället när bryggor anmäls.
Miljö- och byggavdelningen på Hagfors kommun har i dagsläget inte resurser för att kolla alla kommunens milsvida strandlinjer. Man agerar istället när bryggor anmäls. Foto: Daniel Olausson

Tihomir Jerkovic håller inte med om att Ronacher-fallet skulle bli prejudicerande. Miljö- och byggavdelningen har idag inte resurser till att kolla alla vattendrag och de miltals med strandlinjer som finns i kommunen, men det ska göras en tillsyn i samma sommarstugeområde under våren.

Skulle felaktigheter upptäckas är kommunen skyldig att polisanmäla och bryggägaren åtminstone tvingad att ansöka om strandskyddsdispens. Avslås ansökan ska byggnationerna rivas, eller flyttas.

Politiska beslut måste till

Socialdemokratiska nämndledamöter har nu belyst Ronacher-ärendet som principiellt viktig, och det är just politiska initiativ som krävs om hela kommunens bryggor ska bli föremål för granskning.

– Det är många som söker strandskyddsdispens för byggnationer och det är väldigt bra, säger Tihomir Jerkovic.

– Men när det kommer till bryggor så har vi inte koll. Vi har en verksamhetsplan för miljö- och byggnämnden och så länge jag har jobbat här har strandskyddstillsyn varit lågt prioriterat och vi agerar egentligen bara när vi får klagomål. Ska vi göra fler tillsyner så är det nämnden som måste ta beslut om det.

Artikeltaggar

Ann-Sofie RonacherFortumHagfors kommunHagfors kommunMiljöStrandskyddTihomir Jerkovic

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.