Inte mycket att gråta över

Ledare
PUBLICERAD:
De ekonomisk-politiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M) är plötsligt överens.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kors i taket. Moderaterna och Vänsterpartiet är överens om ännu mer pengar till välfärden. Det är uppochnervända världen i svensk politik, men Socialdemokraterna borde ändå vara nöjda med överkörningen. Nu blir det mer pengar till skolan, vården och omsorgen på bekostnad av två dyra och ineffektiva reformer.

Förhandlingar om att försöka knäppa regeringen och samarbetspartierna på näsan gick oväntat smidigt. De ekonomisk-politiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M) står normalt väldigt långt från varandra.

Nu har de tillsammans med KD:s Jakob Forssmed hittat sätt att finansiera 2,5 miljarder kronor extra till världen utöver de fem miljarder regeringen presenterade i måndags. De skrotar Miljöpartiets hjärtefråga friåret och drar in pengarna till Centerpartiets ingångsavdrag.

Det är ingenting att gråta över. Friåret gav inte önskade effekter när det infördes 2005. Det är inte många fler än miljöpartisterna som gillar det nu heller, även om det bytt namn till utvecklingstid. Både fack och arbetsgivare är tveksamma.

Lika bra är det att det så kallade ingångsavdraget försvinner. Det ska hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden, men liknar mer en förtäckt skattesänkning för småföretag.

Det prövade Alliansregeringen med sänkt arbetsgivaravgift för unga med mycket magert resultat. Det blev dyrt och gav inte många nya jobb. Ingångsavdraget, högprioriterat av Centern, är också dyrt och effekterna högst osäkra.

Så det är två av de sämre punkterna i 73-punktsavtalet som får stryka på foten till förmån för mer pengar till välfärden. Det är en bra omfördelning, även om den kommer från en oväntad och ohelig allians.

Upprördheten är stor i januaripartierna. Ett brott mot budgetreglerna? Javisst, men det har hänt förr. Ett beslut med kräver stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen? Javisst, men även sossar har ändrat på den borgerliga regeringens planer med stöd av SD. Utan att förhandla med dem.

Det som hänt är en nödvändig påminnelse om att regeringen även med stöd av samarbetspartiernas mandat inte har majoritet i riksdagen och det är där de slutgiltiga besluten tas. Om alla de andra går ihop kan de både ändra i budgeten och fälla regeringen.

Det är demokratins spelregler. Den här uppgörelsen blir som slavens viskning till den romerske kejsaren i triumfvagnen: ”Kom ihåg att du är dödlig”.

Regeringen hade sluppit den här förnedringen om de redan i höstas hade varit offensiva och gett välfärden mer pengar. Det var ju ingen hemlighet att behoven i kommuner och regioner är mycket större än de fem miljarder som fanns med i årets budget. Och även större än de fem extra som sköts till i början på veckan.

Den här sortens budgivning får gärna fortsätta så länge den handlar om att se till att det blir fler undersköterskor i äldreomsorgen, fler sjuksköterskor i vården och fler lärare i skolan.

Så när vårbudgeten läggs får gärna finansminister Magdalena Andersson ha lagt till ytterligare några miljarder innan auktionistens, förlåt talmannens, klubba faller i riksdagen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.