Hoppa till huvudinnehållet

Bakläxa om tomträtt för Karlstad

Publicerad:
Karlstads kommun ville höja tomträttsavgälden från 16 600 till 43 500 för Sjöstad Garageförening - som sa tvärt nej. Efter process och domstolsbeslut blev det en mycket lindrigare höjning.
Karlstads kommun ville höja tomträttsavgälden från 16 600 till 43 500 för Sjöstad Garageförening - som sa tvärt nej. Efter process och domstolsbeslut blev det en mycket lindrigare höjning. Foto: Peter Bäcker

Karlstads kommun ville höja tomträttsavgälden för Sjöstads garageförening med 162 procent. Efter stämning och process blev det mycket, mycket mindre.

– Man hade förväntat sig mer professionalism, säger ordföranden i garageföreningen Lars Wedin.

Det var för drygt tio år sedan som garaget för husbilar, husvagnar och entusiastbilar byggdes ungefär mittemot avloppsreningsverket på Sjöstad. Den årliga avgiften för tomträtten sattes till 16 600 kronor.

När det hela skulle förnyas fick dock Lars Wedin och de övriga 32 medlemmarna i föreningen en chock: Karlstads kommun ville höja till 43 500 kronor per år. Motivet: att markvärdet höjts så mycket.

– Helt orimligt. Det handlar om översvämningsbenägen mark intill järnvägen och avloppsreningsverket, menar Lars Wedin.

Vi sparar 180 000 kronor på tio år för att vi tog saken vidare - Lars Wedin, ordförande i garageföreningen

Efter påstötningar anlitade kommunen en värderingsfirma som sänkte kravet till drygt 34 000 kronor, men inte heller det ansåg garageföreningen var acceptabelt. Vilket ledde till att kommunen stämde föreningen. Parallellt har dock ärendet varit uppe hos mark- och miljödomstolen, och nyligen kom en dom att tomträttsavgälden ska bli 25 500 kronor.

– Vi sparar 180 000 kronor på tio år för att vi tog saken vidare. Det känns bra, men hade ju förväntat sig lite mer professionalism hos Karlstads kommun, säger Lars Wedin.

Mark- och exploateringschefen Fredrik Nilson tycker dock att kommunen agerat korrekt:

– När vi sätter en tomträttsavgäld har vi zonkartor att utgå ifrån, och om de inte accepteras kan ett oberoende värderingsföretag behöva kika på det. Vilket gjordes.

– Det man kan ta med sig här är att mark- och miljödomstolen bedömde närheten till reningsverket som viktigt, för att det begränsar möjligheterna till annan exploatering. Och därmed värdet.

Artikeltaggar

Fredrik NilsonKarlstadNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.