Hoppa till huvudinnehållet

S-politiker ville skjuta fram Ronachers strandskyddsärende

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Bygget av trädäck och bastu vid sommarstugan utanför Hagfors har varit väl omskriven och uppmärksammats också av socialdemokratiska ledamöter i miljö- och byggnämnden.
Bygget av trädäck och bastu vid sommarstugan utanför Hagfors har varit väl omskriven och uppmärksammats också av socialdemokratiska ledamöter i miljö- och byggnämnden. Foto: Hagfors kommun

Socialdemokratiska nämndledamöter har uppvaktat både miljö- och byggchef Tihomir Jerkovic och miljö- och byggnämndens ordförande Christer Stenmark (OR) rörande Ann-Sofie Ronachers strandskyddsärende.

– Meningen var inte att vi skulle överklaga, det är egentligen ovidkommande, säger Joakim Lander (S) som menar att ärendet är principiellt viktigt.

Ronacher frias från straffansvar – beslut överklagas

Bakgrunden har varit omskriven och bottnar i den historia som gjorde att den socialdemokratiska politikern Ann-Sofie Ronacher lämnade sina politiska uppdrag efter att det i våras uppdagades att hon och hennes bror olovligen byggt bastu och trädäck vid sommarstugan utanför Hagfors.

Hagfors kommun medgav strandskyddsdispens i efterhand, ett beslut som upphävdes när länsstyrelsen kom med sitt utlåtande strax före jul.

NWT rapporterade på tisdagen om hur socialdemokratiska politiker, som sitter i miljö- och byggnämnden, tryckt på hos både miljö- och byggchefen och nämndens ordförande.

Enligt initiativtagaren Joakim Lander, ersättare i nämnden, var tanken att genom att be om förlängd överklagandetid ge nämndledamöterna möjlighet att diskutera länsstyrelsens utslag innan det vunnit laga kraft.

– Det handlar om principen som kan komma att bli viktig och som vi hade behövt reda ut i nämnden. Vad gör vi med de 1 100 andra bryggor och övriga byggnationer som är tveksamma i kommunen och hur agerar vi framgent? Och om vi tycker att vi tagit rätt beslut, då kanske vi måste överklaga för att visa att vi har gjort rätt, säger han.

– Sedan säger jag inte att det per automatik innebär att vi måste överklaga, nämnden kan komma fram till samma beslut och då skulle vi också godtagit det. Men vi har inte ens fått vikta frågan sinsemellan.

Jag kände att jag inte kunde sätta mig emot länsstyrelsens beslut, det fanns inte en chans att jag ville det. Och det har jag sagt också. Sedan tycker ju jag också att man inte kan gå emot lagen. – Christer Stenmark (OR)

I väntan på att någon annan skulle lyfta frågan gjorde han det först sista dagen för överklagandet, och då var det inte aktuellt att sätta in något extra nämndmöte.

– Jag kände att jag inte kunde sätta mig emot länsstyrelsens beslut, det fanns inte en chans att jag ville det. Och det har jag sagt också. Sedan tycker ju jag också att man inte kan gå emot lagen, säger nämndordförande Christer Stenmark (OR).

Upplevde påtryckningar

Ann-Sofie Ronachers bror har överklagat länsstyrelsens beslut och haft både mejlkontakt och möten med kommunens miljö- och byggchef Tihomir Jerkovic. Chefen uppmanar i en tjänsteanteckning brodern att överklaga.

Han har också upplevt de socialdemokratiska kontakterna som påtryckningar.

– Man vände sig till mig och ville ha saker som man normalt sett inte gör i andra strandskyddsärenden och därför kan man fundera över varför det var så aktuellt i just det här ärendet, säger Tihomir Jerkovic som i övrigt hänvisar till tjänsteanteckningarna.

Just på grund av den här kopplingen så har vi vägt varenda ord på guldvåg. Hade det varit vilken annan person som helst så hade vi nog valt att blåsa upp det ännu mer. – Joakim Lander (S)

Joakim Lander förstår att det kan ses som anmärkningsvärt att man som forna partikollegor har engagerat sig i frågan just när det rör Ann-Sofie Ronacher. Han vill själv skilja på sak och person.

– Just på grund av den här kopplingen så har vi vägt varenda ord på guldvåg. Hade det varit vilken annan person som helst så hade vi nog valt att blåsa upp det ännu mer. Nu kommer det ju tolkas fel ändå, men det är inte andemeningen, säger han.

Men varför detta engagemang i frågan just nu, ni har väl inte drivit den tidigare?

– Det har inte varit aktuellt på det viset förrän nu och det finns inget likadant fall vad jag kan läsa mig till. Och just det här fallet tror jag kommer bli prejudikat, och då kan det komma att drabba alla som har en brygga och andra strandnära byggnationer.

Artikeltaggar

Ann-Sofie RonacherChrister StenmarkHagforsJoakim LanderMiljöStrandskyddTihomir Jerkovic

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.