Monarkin spricker inifrån

Ledare
PUBLICERAD:
Harry är inte längre prins i det brittiska kungahuset. Han och hustrun Meghan vill leva ett mer självständigt liv.
Prins Harrys beslut att lämna det brittiska kungahuset visar på monarkins inneboende orimlighet. Det är ett omodernt statsskick som låser in familjer i en ofrivillig och livslång livegenskap. Avhoppet skapar ännu en spricka i huset Windsor.

Hur det kungliga livet kan se ut skildras på nära håll i Netflix fantastiskt välgjorda ”The Crown”, som följer drottning Elisabeth II:s långa gärning. Hon blev drottning redan som 27-åring 1952 och har regerat Storbritannien i svindlande 68 år. Hon har tagit emot 14 olika premiärministrar i Buckingham palace.

Tv-serien visar upp ett överflöd och en prakt, men också en stum tomhet i en stundtals obekväm roll hon inte själv valt. Plikten framför allt, som den svenske kungen Gustaf VI Adolfs valspråk löd. Ålderdomliga stela protokoll reglerar hennes liv.

Det brittiska kungahuset har skakats av en rad skandaler genom åren. I höstas blev prins Andrew av med alla sina kungliga privilegier efter att ha avslöjats för täta kontakter med pedofilen Jeffrey Epstein och misstankar om att ha haft sex med en 17-årig flicka.

Kronprins Charles yngste son Harry ville frivilligt lämna de kungliga plikterna. Han och hans afroamerikanska fru Meghan meddelade via Instagram att de ville leva ett mer självständigt liv, utan att förankra ”beslutet” hos farmor drottningen.

Efter Brexit frossar nu brittiska tidningar i Megxit.
Foto: Frank Augstein

Paret ville både behålla kakan och äta upp den. Det tillät inte drottningen. Efter ett krismöte har de kommit överens. Harry är inte längre prins och hertig.

Han blir av med det statliga apaganet och måste betala tillbaka de drygt 25 miljoner kronor som renoveringen av deras Frogmore Castle kostade. Paret får betala hyra för att bo där och själva betala för säkerheten både i Windsor och i Kanada dit de redan begett sig.

Någon nöd lär det inte gå på Harry och Meghan. Han ärvde 87 miljoner kronor från mamma Diana och får fortfarande del av pappas pengar. Meghan har en framgångsrik skådespelarkarriär bakom sig och paret har redan registrerat varumärket ”Sussex Royal”. Det kan bädda för intressekonflikter med drottningen.

Fler i kungafamiljen borde befrias från plikterna och forma sina egna liv.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det svenska kungahuset förekom liknande avhopp genom beslutet i höstas att på egen hand krympa det kungliga huset. Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn befrias från plikterna och kan själva bestämma över sina liv och forma sin egen framtid. Lättade berättade kungabarnen om beslutet.

Det borde givetvis gälla även för kronprinsessan Victorias barn. De borde inte hållas inlåsta i ett otidsenligt system där ämbeten ärvs och livet styrs av ålderdomliga protokoll.

Det blev ännu mer tydligt vid årsskiftet när FN:s barnkonvention blev svensk lag. Där står att ”barn har rätt att utöva vilken religion de vill, eller ingen alls”. Men Estelle och Oscar tvingas följa den ”rena evangeliska läran”. De har heller inte den rätt till yttrandefrihet och ett privatliv som alla svenska barn har från årsskiftet.

Alla svenska barn borde dessutom få chansen att någon gång bli statschef i jämlikhetens och möjligheternas Sverige.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.