Med myrsteg och Boye mot målet

Krönikor
PUBLICERAD:
Sigmund Freud lär ha sagt att ”allt livs mål är döden”. Sant men också krasst och dystert. Därför väljer jag Karin Boye i stället.

Jag snackar förstås om hennes diktstrof ”visst finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen dit som gör mödan värd” och om att sätta upp mål för hur mycket man ska röra sig per dag.

En god vän håller sedan några år fast vid 10 000 steg. Han verkar må bra av det och jag har försökt sikta mot detta mål också, men inte riktigt nått fram. Kanske är jag inte så envis och fyrkantig som jag själv trott?

Jag söker i alla fall tröst i den teorin och i de nya rön som rapporterats senaste tiden om att det egentligen räcker med 4 400 steg per dag för att må bra och öka livslängden. Det här med 10 000 steg kommer tydligen från en japansk reklamkampanj på 1960-talet och är lite överdrivet har det visat sig. Fast förstås inte dåligt heller. Så nu har jag bestämt mig för att åtminstone landa mellan dessa två stegmål varje dag och samtidigt njuta av vägen dit.

Som under söndagspromenaden i strålande sol nu i helgen. Då blev det faktiskt till och med drygt 17 000 steg. Men det berodde nog mycket på att jag tog försiktiga myrsteg när jag halkade runt på isiga träspångar vid Mariebergsskogens strandängar. För bryter en lårbenshalsen kan en ju inte ta några steg alls.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.