Skicka hem ambassadören

Ledare
PUBLICERAD:
Kinas ambassadör Gui Congyou hotar, men hot får inte gå hem.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kommunistregimen i Kina tål inte kritik. De försöker mästra och hota svenska redaktioner till lydnad och tystnad. Det får de inte lyckas med. För att tydligt markera bör Utrikesdepartementet skicka hem Kinas ambassadör Gui Congyou. Han har gått över gränsen för vad som är acceptabelt.

En granskning som SVT Nyheter gjort visar att flera stora svenska redaktioner utsatts för påtryckningar från den kinesiska ambassaden i Stockholm. De har fått kritik för publiceringar på nyhets- och ledarplats.

När den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai fick Svenska Pens Tucholskypris i november ville Kina att regeringen skulle stoppa prisutdelningen. Journalister som hyllade Svenska Pen och Gui Minhai hamnade också i ambassadens skottglugg.

Ambassaden har gått till personliga angrepp på enskilda journalister. Expressens kulturchef Carin Olsson har till exempel anklagats för att ha ”förlorat sin rationalitet”.

Kina gillar inte att svenska medier ”försöker lägga sig i Kinas inre angelägenheter”. Ambassaden hävdar att rapporteringen bygger på ”enögd logik och fantasier”. Svenska journalister betraktas som grälsjuka och ambassadören jämför med två boxare:

– Det är som en 48-kilos lättviktsboxare som provocerar fram en boxningsfajt med en 86-kilos tungsviktsboxare och 86-kilosboxaren utav vänlighet och god vilja uppmanar 48-kilosboxaren att sköta sig själv.

Gui Congyou fortsätter:

– Dock vägrar lättviktsboxaren att lyssna på rådet. Istället insisterar han på att bryta sig in i tungviktsboxarens hem. Vilket val har då tungviktsboxaren?

Ambassadören delar ut ett förtäckt hot. Om vi inte gör som de säger får vi till slut på käften. Det är ett oacceptabelt hot från en diplomat.

Attacken på svenska medier är en del av ett större mönster. Kina går på offensiven i det globala propagandakriget. Landet investerar stort i informationsinfrastruktur i andra länder. De bedriver som andra stormakter konstant krig på nätet över hela världen. De är stora, starka men definitivt inte snälla.

Den egna befolkningen övervakas ständigt och hålls i ett järngrepp. Facebook, Twitter och Youtube är förbjudna. Minoritetsgrupper, som uigurerna, sätts i ”omskolningsläget” och medierna är lojala med regeringen. Demokratirörelsen i Hongkong avfärdas som odemokratisk.

Det sägs att det är svårt att lära gamla hundar sitta, men det är ännu svårare att lära en inbiten kommunist vad demokrati, yttrandefrihet och en fri press är.

Ambassadör Gui Congyou verkar ha ovanligt svårt för det. Han har kallats upp till UD ett fyrtiotal gånger på drygt två år. På tisdag är han kallad till Arvfurstens palats igen.

Det är bra att utrikesminister Ann Linde är tydligt med att Sverige som suverän stat inte acceptera några former av hot. Det vore ännu bättre om UD bestämde att han inte längre är önskvärd i landet så länge han hotar journalister.

Det är viktigt att Sverige inte står ensamma i sin kritik. EU bör kollektivt stå upp för demokrati, yttrandefrihet och en fri journalistik. Hot får inte gå hem.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.