Positivt tecken i tiden

Ledare
PUBLICERAD:
Karolina Skog (MP), Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson och Mats Persson (L) presenterar nya satsningar under en pressträff i riksdagens presscenter. Fem nya miljarder till kommunsektorn.
Foto: Fredrik Persson/TT
Nu tävlar partierna plötsligt om att lova mer pengar till kommuner och regioner. Äntligen! Talet om nya skattesänkningar har fått ge vika för satsningar på skola, vård och omsorg.

Regeringen och samarbetspartierna stärker välfärden med ytterligare fem miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Det är välbehövliga tillskott när alldeles för många kommuner planerar för neddragningar.

Moderaternas och Kristdemokraternas nyvaknade intresse för kommunerna är mest spel för gallerierna. Det är ”ett akut läge där ute”, säger Kristersson och fortsätter förhandla med Vänsterpartiet om att ge pengar så fort som möjligt.

Det finns dock ingen anledning att bryta den vanliga budgetprocessen. Kommunerna är inte i en likviditetskris, det viktigaste enligt SKR är beskedet att pengarna kommer.

Hur Moderaterna ska kunna komma överens med Vänsterpartiet är dessutom en gåta. M vill tillföra tre miljarder, V tio miljarder kronor. Sjöstedt har inte finansierat tillskottet. Kristersson vill dra in extratjänster, sänka investeringsstödet till hyresrätter och biståndet.

Allt är viktiga frågor för vänstern. De är egentligen bara överens om en sak: de vill båda ge regeringen en knäpp på näsan.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.