• idag
  30 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Alla utför nödvändigt arbete

Debatt
PUBLICERAD:
"Den värmländska statistiken är korrekt, däremot var det sättet Franke jämförde siffrorna på som blev vilseledande och felaktigt", skriver Fredrik Larsson, Regionstyrelsens ordförande.
Foto: Håkan Strandman
Med anledning av att Peter Franke anser att jag hanterar statistik på ett vårdslöst sätt.

Om vi backar tillbaka bandet så diskuterade Franke i sin ledare statistik hämtad från Vårdförbundets tidning Vårdfokus granskning 2018. Jag valde därför att förhålla mig till denna statistik. Den värmländska statistiken är korrekt, däremot var det sättet Franke jämförde siffrorna på som blev vilseledande och felaktigt. Detta då han jämförde statistik under perioden 2010–2017 för administratörer/handläggare, med siffror för sjuksköterskor under perioden 2014–2017.

Statistiken hämtad från Vårdförbundets tidning Vårdfokus granskning 2018 visar att under perioden 2010–2017 ökade yrkesgruppen sjuksköterskor med 12,02 procent (187 medarbetare) i Värmland i jämförelse med rikets totala ökning på 1,97 procent (1043 medarbetare). Under samma period ökade administratörer/handläggare med 23,99 procent (89 medarbetare) i Värmland, i jämförelse med 36,99 procent (5604 medarbetare) i riket totalt.

Under perioden 2014–2017 ökade yrkesgruppen sjuksköterskor med 9,13 procent (89 medarbetare) i Värmland, i jämförelse med rikets negativa utveckling totalt på -0,41 procent (-136 medarbetare). Under samma period ökade administratörer/handläggare i Värmland med 2,91 procent (13 medarbetare), i jämförelse med rikets ökning totalt på 15,43 procent (2774 medarbetare).

Detta är statistiken vi båda använt och oavsett hur vi vänder och vrider har Region Värmland lyckats väl i rekrytering av nya sjuksköterskor, i jämförelse med andra regioner. Vad gäller administrationen har vi en förhållandevis liten administration, och vi är en av de regioner där administrationen ökat minst.

Det är viktigt att vi inte heller ställer olika yrkesgrupper mot varandra, i grunden anställs ju all Region Värmlands personal för att göra ett arbete som bedöms som nödvändigt. Det är även viktigt att lyfta fram att många fler patientnära yrkesgrupper ökat, exempelvis läkare, undersköterskor, psykologer och kuratorer.

Mer personal kräver också mer kringpersonal i administrationen. Om vi exempelvis inte anställt administratörer hade någon annan personalkategori behövt utföra deras arbetsuppgifter. Den administrativa personalen är en viktig resurs med stor kompetens och arbetar inom en med en rad olika frågor exempelvis med HR, IT och ekonomi.

Det är tillsammans våra nästan 8000 medarbetare arbetar för att de som bor och verkar i Värmland ska må så bra som möjligt, ha goda möjligheter till en god hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kulturaktiviteter, kollektivtrafik och infrastruktur. Och för att vår region ska vara attraktiv och konkurrenskraftig.

Fredrik Larsson

Regionstyrelsens ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.