Hoppa till huvudinnehållet

Halv miljard till australiska turistnäringen

Publicerad:
Sot på en strand utanför staden Wollongong i New South Wales till följd av terrängbränderna i Australien.
Sot på en strand utanför staden Wollongong i New South Wales till följd av terrängbränderna i Australien. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Branddrabbade turistföretag i Australien ska få nästan 500 miljoner kronor i ekonomiskt stöd, meddelar landets regering.

Branschen har förlorat flera miljarder kronor på grund av bränderna.

– Turistväsendet är livsnerven för så många samhällen i Australien och det är absolut nödvändigt att vi hjälper till för att få tillbaka besökarna till de samhällena, säger turistminister Simon Birmingham.

Turistnäringen utgör tre procent av landets ekonomi. Stödet på 76 miljoner australiska dollar, motsvarande nära 500 miljoner kronor, ska gå till att bygga upp en bransch som har förlorat tillgångar och avgörande inkomster när rekordbränderna härjat i sydöstra Australien – mitt under landets viktigaste turistsäsong.

Hittills uppskattas branschen ha förlorat motsvarande omkring 6,5 miljarder kronor – en siffra som kan växa till nästan 30 miljarder kronor vid årets slut, enligt representanter för landets turistnäring.

Internationella turister har avstått från att boka resor till Australien i takt med att bränderna spridit sig. Bokningar från viktiga länder har minskat med 30 till 40 procent, enligt Birmingham. Samtidigt har 70 procent av de inhemska turisterna avbokat sina resor, enligt australiska medier.

De senaste dagarna har många av de branddrabbade områdena fått välbehövligt regn, vilket har minskar antalet bränder. Men fortfarande brinner det på 69 platser i delstaten New South Wales och på 14 platser i delstaten Victoria. Flera är fortfarande utom kontroll.

28 personer har hittills omkommit i bränderna, enligt Sydney Morning Herald.

Artikeltaggar

AustralienBesöksnäringBränderEkonomiInrikes/utrikesTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.