Hoppa till huvudinnehållet

Frias från misshandel med morgonstjärna

Publicerad:
Morgonstjärnan som de forna vännerna ska ha slagits med.
Morgonstjärnan som de forna vännerna ska ha slagits med. Foto: Polisen

Den 43-åriga mannen skulle bara ta en sista ölkväll med sin vän innan de skulle in på antabusbehandling. Kvällen slutade med att polisen dundrade in i lägenheten och fann kompisen med sår på kroppen. På marken låg en morgonstjärna som använts mot honom.

Mannen frias dock från åtalet om grov misshandel då han anses ha handlat i nödvärn.

Misshandlade ölkompis grovt med morgonstjärna

Mellan den 23 och 24 november i fjol bestämde sig vännerna för att ses hemma hos 43-åringen i Säffle för att dricka några öl. Av någon anledning blev de osams ju mer alkohol de hade fått i sig. 43-åringen ska då ha gått och hämtat en hammare, slagit sin vän på benet och avväpnats av densamma. Då gick han och hämtade en morgonstjärna, en så kallad stridsklubba, och började slåss – enligt vännens version.

43-åringens är helt annan då han hävdar självförsvar. Hans vän ska ha börjat slåss med knytnävar och viftat med en kniv framför hans ansikte. Det är också han som ska ha tagit fram spikklubban varvid 43-åringen ryckte den ur hans hand.

Värmlands tingsrätt anser att det inte är styrkt utom rimligt tvivel att det inte har handlat om nödvärn och friar mannen helt från punkten om grov misshandel.

Med det sagt så döms Säfflebon däremot för en hel del andra brott.

Det rör sig om både grovt rattfylleri, hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning och våld mot tjänsteman. Totala straffet landade på fyra månader i fängelse, vilket mannen inte hade någonting emot, snarare tvärtom då han ville ha hjälp mot sitt alkoholmissbruk. "Så fort något händer är han påverkad och han vill ha hjälp med detta. Han är mycket positiv till kontraktsvård. Sedan 2016 har han varit berusad i stort sett varje dag", står det i domen.

43-åringen frias också för falskt larm.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarFörsök till våld mot tjänstemanFriande domGrov misshandelOlovlig körningrattfylleri dagsböterSäfflevåld mot tjänstemanVåldsamt motståndVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.