• idag
  29 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  31 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Turerna visar vad som är fel på Karlstad

Debatt
PUBLICERAD:
"Framför våra ögon i dag ser vi ytterligare delar av allmännyttan bli sålt till privata intressen. Nu på tur står Skutbergets friluftsområde. Även här har Business Värmland sitt finger i syltburken", skriver två ungkommunister.
Den 15 januari kunde Karlstadsborna se korruptionen i vår stad i vitögat. Försäljningen av Karlstads stadshus till IT-företaget My Life Diary, senare konkursföretaget Zynapps, kan vara den i särklass största korrupta skandalen i modern värmländsk historia. Men hela sagan och turerna kring stadshuset visar på vad som är fel på Karlstad.

Boven i dramat heter Business Värmland, där Göran Österman sitter som projektledare. Genom vänskapliga band mellan Göran Österman och Zynapps grundaren Mikael Solberg, så kunde man få igenom försäljningen av stadshuset till ett makabert underpris på 51 miljoner, när andra värderingar pekar på det dubbla priset. Man har även passat på att bryta mot kommunallagen och inte lagt ut fastigheten via mäklare och budgivning. Ett helt otänkbart fall av korruption utan motstycke.

Framför våra ögon i dag ser vi ytterligare delar av allmännyttan bli sålt till privata intressen. Nu på tur står Skutbergets friluftsområde. Även här har Business Värmland sitt finger i syltburken. Tillsammans med Visit Värmland, så beställde Business Värmland en analys av effekterna av en etablering av Muminvärlden i Karlstad hos HUI Research AB. Researchbolaget kom fram till att 250 säsongsjobb skulle kunna skapas och 68 årsarbetstillfällen. Zynapps prognos var 300 nya arbetstillfällen. En prognos som föll ur. Men den här gången nappade även de socialdemokratiska kommunalråden och har fått igenom sin vilja inom kommunfullmäktige. Vi har tidigare skickat insändare om att jobblöftena är en chimär och att det finns andra möjligheter att skapa jobbtillfällen. Samarbetet Ung Verkstad är fortfarande ett projekt vi anser vara en större jobbskapare än en eventuell temapark, med fasta anställningar och schyssta arbetsvillkor.

Det är nu vi Karlstadsbor och arbetare som nyttjar rekreationsområdet Skutberget måste fråga oss själva frågan: Ska verkligen ett projekt som ämnar att privatisera och etablera vinstdrivande företag i vår kommun på bekostnad av allmännyttan och den offentliga verksamheten verkligen få ha sådan här makt och befogenheter?

Vi ungkommunister vet vad vi tycker och det är ett klart nej till att privata intressen ska få urholka allmännyttan. Skutberget är och ska förbli ett rekreationsområde. Säg nej till Muminkapitalisterna!

Erik Wennberg

Revolutionär Kommunistisk Ungdom Karlstad

Andreas Köhler

RKU Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.