• idag
  4 aug
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • torsdag
  6 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Gräv djupare i skandalen

Ledare
PUBLICERAD:
Hur gick det till när Stadshuset reades bort? Frågetecknen finns kvar.
Foto: Linn MalmŽn, Linn Malmén
Ledningen i Karlstad arbetar hårt för att sätta kommunen på kartan. De betalar till och med influencers för att sprida pr om solstaden. Men uppmärksamheten som SVT:s Uppdrag granskning skapar om den skandalösa försäljningen av Stadshuset hade de gärna varit utan. Det är, som förvaltningsrättsprofessor Olle Lundin konstaterar i programmet, en förskräcklig historia.

Vi var många som höjde på ögonbrynen när kommunledningen tillsammans med företagaren Mikael Solberg i oktober 2015 presenterade försäljningen av Stadshuset och lanseringen av det nya företaget My Life Diary. En ny app skulle kunna bli lika stor som Facebook, löd budskapet.

Kommunledningen var lika entusiastisk som när de 2017 lanserade en Muminpark på Skutberget. De såg inga problem, enbart möjligheter. Det är en olämplig, till och med farlig inställning.

– Det här kan vara det man verkligen minns den dag man lägger av, utropade kommunalrådet Peter Kullgren (KD) glatt framför kamerorna.

Det blev inte som Kullgren hade tänkt sig. Han har sedan dess dragit vidare till högre höjder, som partisekreterare i Kristdemokraterna. Nu minns han ingenting av affären och hur den gick till. Vi andra kommer att minnas att han slösade bort 50 miljoner kronor av Karlstadsbornas tillgångar innan han gick vidare i karriären.

Något nytt Facebook blev inte My Life Diary, eller Zynapp som företaget snart bytte namn till. Några 400 nya it-jobb i Karlstad blev det inte. I stället gick företaget i konkurs i höstas och Stadshuset står tomt.

Det gick galet från början. Försäljningen av Stadshuset gick inte ut till budgivning. Den attraktiva tomten följde med i köpet, trots att kommunens riktlinjer säger något annat. Fastigheten såldes till den lägsta värderingen på 51 miljoner kronor, trots att det fanns intressenter som var beredda att betala det dubbla priset.

S och V protesterade, men den blågröna majoriteten drev igenom försäljningen med minsta möjliga marginal. När SVT gräver i historien fokuserar de på vänskapen mellan Mikael Solberg och Business Värmlands vd Göran Österman som bäddade för affären.

Det är synd att de fastnar för den vinkeln. Det finns annat som är mer upprörande och som borde utredas närmare.

Vem gav order om att avbryta den påbörjade försäljningen genom budgivning? Hur kunde revisionsrapporten komma fram till att inga fel begåtts när rättsexperter i SVT säger att det handlar om uppenbara lagbrott?

Hur hanterar kommunen diarieföringen? Här finns uppenbarligen brister som försvårar eller omöjliggör insyn. De talar gärna om öppenhet och transparens. Det här fallet visar på raka motsatsen.

Hur många slutna, informella, ej protokollförda möten har kommunledningen? Och var finns de modiga tjänstemän som vågar säga att så här kan vi inte göra?

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) tar inte på sig ansvaret och bagatelliserar anklagelserna om vänskapskorruption och brott mot kommunallagen. Det inger inte förtroende. Det är därför bra att Socialdemokraterna nu kräver en ny oberoende utredning av den skandalösa affären.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.