• idag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  1 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Låt dem drömma om extraval

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ha ett extraval.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Moderatledaren Ulf Kristersson vill ha ett extraval och en ny regering så fort det är möjligt. Partiledardebatten bekräftar att han och KD-ledaren Ebba Busch Thor klippt banden till de liberala partierna och nu siktar in sig på att bilda regering med hjälp av Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

De tre tävlar om att måla läget i landet så svart som möjligt. De anklagar en paralyserad regering för att helt ha tappat kontrollen över samhällsutvecklingen och sakna krisinsikt.

SD har ända sedan valdagen 2018 förberett sig på ett extraval. De har inget att förlora, men mycket att vinna på ett val mitt i mandatperioden. Det är däremot modigt, alternativt dumdristigt, av Ulf Kristersson att kräva ett extraval.

Hans parti är klart distanserat av Sverigedemokraterna i alla opinionsmätningar, så det är oklart vem som får hålla i taktpinnen om de tre konservativa partierna skulle få möjlighet att bilda regering.

Att de tre partiledarna numera inte har så mycket emot varandra blev tydligt under riksdagsdebatten. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor tog inga repliker på Jimmie Åkessons anförande. Däremot hackade de intensivt på Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson för samarbetet med sossarna.

Men drömmen om ett extraval kommer med stor sannolikhet att stanna vid en dröm. För att kunna fälla statsminister Stefan Löfven i en misstroendeomröstning behöver de tre konservativa partierna även stöd från Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Det kommer de inte att få.

Sjöstedt gjorde klart att partiet inte vill ha ett extraval eller en ny regering. Hans mål är att påverka regeringens politik. Vänsterpartiet har dock en gräns. Om januariavtalet leder till att marknadshyror införs eller att arbetsrätten luckras upp är de beredda att fälla regeringen.

Men nog är det ett underligt politiskt landskap som har skapats av januariavtalet. Vänsterpartiet gör återigen gemensam sak med de konservativa partierna och attackerar regeringen från vänster. De gjorde det med misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som landade i en paus i privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

Nu vill alla lägga mer pengar på välfärden och det är i grunden positivt. Vänsterpartiet kräver minst tio extra miljarder kronor till kommuner och regioner redan nu. Kristdemokraterna vill ge 6,7 miljarder kronor och Moderaterna 3 miljarder kronor i extra statsbidrag.

Det är obegripligt och klantigt att regeringen har försatt sig i den här situationen. De bjuder oppositionen på en onödig straffspark. Alla vet att det behövs mer pengar för att lösa bristerna i välfärden.

Alla vet att de medel som tillförts är otillräckliga. Finansminister Magdalena Andersson talade i fjol om ett finansieringsgap på 90 miljarder kronor fram till år 2026 för att behålla nuvarande kvalitet, som inte är särskilt bra.

Socialdemokraterna framstår som dåliga förhandlare. De skulle givetvis ha krävt betydligt mer pengar till kommunerna och regionerna i budgetförhandlingarna i höstas. Nu får de se till att det kommer ett rejält tillskott i vårändringsbudgeten i april.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.