• idag
  17 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Larsson väcker upprörda känslor

Ledare
PUBLICERAD:
Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) försvarar möbelinköpen till regionledningens kontor.
Foto: Joachim Lagercrantz
SVT Värmlands avslöjande att Region Värmland köpt nya möbler för 1,8 miljoner till Regionens hus trots en risig ekonomi har väckt starka känslor. ”Det kokar i mig”, ”Har de verkligen inget sunt förnuft kvar de som bestämmer över budgetar?” är några kommentarer.

Det är lätt att förstå upprördheten bland vårdpersonalen. Den blir inte mindre av att inköpen bara är en första etapp av nya möbler när regionen går över till ett mer ”aktivitetsbaserat arbetssätt”. Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) ser inga problem med inköpen.

Det gjorde han heller inte när han först anställde och sedan gjorde sig av med regiondirektören Anneli Snobl. Fortfarande är det inte klarlagt hur det gick till och en ytterligare granskning är nödvändig.

Region Värmland tog inte chansen att rationalisera i administrationen när flera myndigheter blev en vid förra årsskiftet. Värmland följer mönstret från andra regioner. Antalet administratörer växte kraftigt med 23 procent 2010-2017, allt medan antalet sjuksköterskor ökade med bara nio procent, visade Vårdförbundets tidning Vårdfokus granskning 2018.

Hur ser det ut nu? Snobl sa att organisationen måste få sätta sig och att 2019 var ett prövoår. Nu har året gått. Snobl har försvunnit ut med ett antal miljoner kronor, men Fredrik Larsson är kvar och har en hel del frågor att svara på.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.