Hoppa till huvudinnehållet

Hallelujamötet i Sälen

Publicerad:
Reporter Peter Franke
Peter Franke
peter.franke@vf.se
ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. I bakgrunden MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.
ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. I bakgrunden MSB:s generaldirektör Dan Eliasson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det råder närmast hallelujastämning vid Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Sverige står inför en stor upprustning av det militära försvaret för att möta det påstådda ryska hotet.

Partierna bjuder över varandra om hur mycket pengar militären ska tilldelas. Invändningarna är få. Pacifisterna är inte på plats i Sälen. Överbefälhavaren Micael Bydén är mycket glad över det starka stödet som försvarsmakten numera får.

– Jag får nästan nypa mig armen ibland, sade Bydén till journalisterna.

Ja, nog har det blivit annat ljud i skällan de senaste åren. Det är bara sju år sedan dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt kallade försvaret ett särintresse. Han köpte inte ÖB:s hotbild och menade att ökade försvarsanslag måste finansieras på något sätt.

– Det en vill ha påverkar också någon annan. Därför måste den som säger mer försvarsanslag väga det mot: ska det vara mindre skola? Ska det vara mindre till sjukvården? frågade Reinfeldt i en intervju i DN.

Nu är det snart ingen som frågar det längre eller ifrågasätter hotbilden. Förra utrikesministern Margot Wallström höll fast vid den gamla, att ett enskilt militärt angrepp på Sverige var osannolikt. Hennes efterträdare Ann Linde säger att ett sådant inte kan uteslutas.

Nu ska därför försvaret prioriteras framför allt annat. Hur mycket som blir över till välfärden eller gemensamma investeringar står skrivet i stjärnorna. Försvaret blir en gökunge som äter upp annat i boet.

Försvarsanslagen ska enligt försvarsberedningen öka från dagens 56 miljarder till 84 miljarder kronor år 2025. Men nu säger ÖB att bara hälften av beredningens förslag går att genomföra till dess, det saknas svindlande 55 miljarder kronor. Militären blir aldrig nöjd.

Försvarsminister Peter Hultqvist ska leda en analysgrupp som ska granska ekonomin. Han har redan gjort klart att armén måste växa, med nya regementen i Arvidsjaur och Göteborg, en stridsgrupp i Mälardalen och förstärkt luftvärn och artilleri på Gotland.

Ulf Kristersson (M) vill ha ännu mer pang. Han höjer insatsen till 93 miljarder kronor 2025, nio miljarder mer än regeringen föreslår. Han kallar det en livsviktig hemförsäkring i en väldigt orolig omvärld. Men han säger inte hur det ska betalas.

Det är hyckleri, precis som tisdagens utspel om extra pengar till kommunerna och polisen. Har han glömt att hans egen budget med 20 miljarder i skattesänkningar i fjol drog bort pengar från staten? Tror han att folk har så dåligt minne?

Kapprustningen får närmast hysteriska proportioner. Fler kanoner och nya stridsflygplan är antagligen inte bästa hemförsäkringen, när det finns andra hot än de militära att ta hänsyn till.

Civilförsvaret är till exempel djupt eftersatt. Och för de flesta är nog en hemförsäkring som skyddar mot elavbrott, översvämningar och bränder bättre än en som skyddar mot Putins bomber.

Klimatförändringarna får en mycket blygsam plats på dagordningen i Sälen, trots att de utgör ett hot mot vår och hela världens säkerhet de kommande åren. Vapenskramlarna kramar hellre om Nato än om Greta. Det kan bli ett dyrt och farligt misstag.

Artikeltaggar

Ann LindeFredrik ReinfeldtGöteborgLedareMargot WallströmMicael BydénNatoPeter HultqvistSverigeSälenUlf Kristersson