Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad upp i delad serieledning: "Vi är väldigt bra"

Publicerad:
Victor Sjöstedt stod för en strålande insats i Karlstadsmålet, vilket Johan Uhlin (till höger) fick se på nära håll.
Victor Sjöstedt stod för en strålande insats i Karlstadsmålet, vilket Johan Uhlin (till höger) fick se på nära håll. Foto: Helena Karlsson

Karlstad IBF är ikapp Fagerhult Habo i allsvenskans topp efter 9–5 i toppmötet.

Adam Colling hade show inför 603 åskådare och satte sex av nio mål.

– Men jag tycker mitt absolut var det viktigaste, flinar backen Johan Uhlin, värvad från just Fagerhult inför säsongen.

Att Karlstad har en magisk förstakedja kan knappast ha undgått någon den här vintern.

Och givetvis inte Fagerhult Habo.

Men ändå fick serieledarna se firma Colling, Colling och Vestlund i första bytet sätta 1–0.

2–0 kom i byte två, innan Fagerhult faktiskt lyckades hålla dem stången två raka tillfällen varpå 3–0 kom i byte fem. Tre identiska mål dessutom, alla efter snabba spelvändningar med pass över centrallinjen och avslut i öppet läge.

Adam Colling gjorde sex mål och två assist – Anton Vestlund nöjde sig med två mål och fyra assist.
Adam Colling gjorde sex mål och två assist – Anton Vestlund nöjde sig med två mål och fyra assist. Foto: Helena Karlsson

Och det i en matchinledning i ett helt sinnessjukt tempo med skott var 15:e sekund åt något av hållen. Uppställt spel? Glöm det.

– Det var jäkligt svettigt efter första tio. Det var bra tryck i matchen då och roligt att spela. Det måste varit riktigt roligt att titta på, säger Karlstadsmålvakten Victor Sjöstedt som tillsammans med förstakedjan var spelaren som gjorde skillnad.

Hyllar försvarsspelet

För Fagerhult hade lägen, men Sjöstedt var betongstabil. Två raka reduceringar i slutet av första gjorde inget när Karlstad vann i andra perioden gick upp till en 6–2-ledning efter att Adam Colling precis som i första gjort två mål – och Anton Vestlund precis som i första gjort ett.

– Jag tycker vi står upp bra, möter upp dem på rätt sätt. De får skjuta från de ställen där jag ska ta skotten, resten bryter eller täcker vi, säger Sjöstedt.

Där skulle matchen varit avgjort. Men Fagerhult, som med 110 mål på 13 matcher är målgladast i allsvenskan södra, ville annat. Tre raka reduceringar och plötsligt skiljde bara ett mål mellan lagen.

Det var då han klev fram, backen Johan Uhlin i powerplay med en volleystyrning.

– Gött att få in den. Vi snackade om just den varianten på träning i går och jag sa "får jag det läget kommer jag smälla in den – det lovar jag", säger han om 7–5-målet som gav Karlstad andrum.

– När vi tappat 6–2 till 6–5 är det så psykologiskt skönt att få in en kasse.

Onödigt?

– Ja, men Fagerhult är sjukt bra på att hämta upp underlägen så jag var rädd att det kunde hända. Sen gör vi det inte alls bra, men det förvånar mig inte det som hände, säger Uhlin som förra säsongen spelade just i Fagerhult.

Colling uppe på 53 poäng

Då, precis som Karlstad, ett mittenlag i allsvenskan södra.

– De har verkligen lyft sig den här säsongen. De har fått in en ny tränare som gjort ett jättebra jobb med den där truppen. Och de gynnas av att det är så svängigt som det var i början.

När Fagerhult sedan plockade målvakten satte Adam Colling både 8–5 och 9–5 i tom kasse. 27-åringen är nu uppe i galna 53 poäng på 12 matcher vilket gör att han leder poängligan med lika galna 15 poäng.

Simon Sjögren får en av många smällar i den fysiska och underhållande matchen.
Simon Sjögren får en av många smällar i den fysiska och underhållande matchen. Foto: Helena Karlsson

Men frågan är om den viktigaste Karlstadinsatsen för kvällen ändå inte var den längst bak, Victor Sjöstedt vann målvaktsmatchen klart mot Fagerhults Filip Vom Hofe

– I dag får jag vara nöjd. Det klickade och jag fick vara med och bidra till att vi vann en seriefinal. Det är för såna här matcher jag kom hit, säger Hagforskillen som återvände hem till Värmland inför säsongen efter två säsonger i Craftstaden Oskarshamn.

– Det är riktigt kul att vara hemma. Och det ser ut att bli bättre och bättre.

Hur bra är ni?

– Väldigt bra. Som resultatet visar i dag, vi möter de som leder serien men vinner trots att vi har flera tongivande gubbar skadade. Men de som fick chansen tog den verkligen och visar att de vill vara med och slåss om platserna.

"Trött efter tre minuter"

Med tre ordinarie backar borta fick de fyra som fanns att tillgå slita ont, och dessutom skolades Filip Nilsson för en dag om till back och stod för en stabil insats.

– Det är klart det blir tufft med så få, speciellt mot Fagerhult som spelar med så högt tempo. Jag var trött efter tre minuter i första perioden och började be om socker i båset, skrattar Uhlin.

Segern gör att Karlstad nu är ikapp Fagerhult i toppen, endast tre mål i målskillnad skiljer lagen åt. Lindås, i fjol i SSL, skuggar tre poäng bakom medan fyran Örebro, på den sista SSL-kvalplatsen, och femman Nykvarn båda har 23 poäng.

– Det viktigaste är att ta sig till kval. Fagerhult är sjukt bra och kommer fortsätta vinna matcher, men det ska vi också göra. Sen får vi se om vi möts i ett kval.

Anton Vestlund är nu uppe i 38 poäng på 13 spelade matcher.
Anton Vestlund är nu uppe i 38 poäng på 13 spelade matcher. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Adam CollingInnebandyJohan UhlinKarlstad IBF HerrVictor Sjöstedt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.