Hissa istället för att dissa

Krönikor
PUBLICERAD:
Jag har infört en ny regel hemma. Vi ska hissa istället för att dissa.

För den som inte är så svängd på nysvenska ord så betyder det i princip att jag försöker få barnen (och föräldrarna) att höja varandra och säga positiva saker istället för att säga nedlåtande och taskiga saker.

Det kanske låter självklart för normalt funtat folk, men med tanke på att barnen allt som oftast kallar varandra för noob och loser (typ nybörjare och förlorare) och jag i allt för hög utsträckning högljutt brukar undra hur det egentligen är ställt i skallen på de små liven, så känns regeln ändå befogad. Tanken är att vi ska få lite trevligare stämning därhemma.

När jag kom på den där slagkraftiga sloganen så kändes det som ett konceptet som man borde kunna sprida. I mitt stilla sinne inbillade jag mig lite förnumstigt att man till och med skulle kunna uppmana även vuxet folk som sitter vid tangentborden om kvällarna att "hissa istället för att dissa" och så småningom skulle vi ha en lite bättre värld. En kort stund kände jag mig upplyft av denna tanke.

Sen satte jag mig och spelade ett av julens nya spel med en av sönerna, då jag vid flera tillfällen (eftersom jag var så bra på spelet) fick påpeka för min sura motståndare att vi ska hissa istället för att dissa. Det hela slutade med att jag fick spelet i pannan när jag gjort det avgörande målet.

Sedan dess har det varit dåligt med hissandet får jag erkänna.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.