Iransk attack mot amerikansk militärbas

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:

Militärbasen Ayn al-Asad. Bild från december 2019.
Foto: Nasser Nasser/AP/TT
Minst ett amerikanskt mål i Irak har anfallits av raketer.
Iransk statlig tv bekräftar att Iran ligger bakom attackerna, och den halvstatliga nyhetsbyrån Fars skriver att "Irans hämnd har inletts".

Minst ett dussin raketer har avfyrats mot amerikanska mål i Irak under tidig natt, uppger USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Militärbasen Ayn Al-Asad utanför Bagdad träffades enligt AFP av minst nio raketer.

Det finns ännu inga uppgifter om skador efter attacken, varken gällande människor eller byggnader.

Den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars skrev kort efter attacken på Twitter att attacken är en hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för revolutionsgardets specialstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad i fredags, på order av USA:s president Donald Trump.

Quds uppger i iransk tv att om USA svarar på attackerna kommer de att "komma med mer förkrossande svar".

Pentagon uppger i ett första uttalande att de "kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda och försvara personal, partners och allierades i regionen".

Vita huset uppger att president Donald Trump noga övervakar situationen.

Under tisdagen sade försvarsminister Mark Esper att USA är förberett på att Iran skulle svara på attacken på Qassem Soleimani.

-Jag tror att vi ska förvänta oss att de vidtar någon form av motåtgärder. Vi är förberedda på alla eventualiteter. Och då kommer vi att svara på ett lämpligt sätt, sade Esper på en presskonferens.