Hoppa till huvudinnehållet

Ronacher frias från straffansvar – beslut överklagas

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Länsstyrelsen upphävde Hagfors kommuns beslut om strandskyddsdispens, vilket överklagas av expolitikerns bror.
Länsstyrelsen upphävde Hagfors kommuns beslut om strandskyddsdispens, vilket överklagas av expolitikerns bror. Foto: Hagfors kommun

Länsstyrelsen medger inte strandskyddsdispens för Ann-Sofie Ronacher och hennes brors byggnationer vid sommarstugan utanför Hagfors.

Ett beslut som nu har överklagats, samtidigt som expolitikern frias från straffansvar.

Läs också

Efter en anonym anmälan till Länsstyrelsen i Värmland uppdagades det i maj att lokalpolitikern Ann-Sofie Ronacher, tillsammans med sin bror, byggt bland annat bastu, badtunna och bryggor vid sommarstugan utanför Hagfors, utan att först ansöka om strandskyddsdispens.

Som en följd av detta avsade sig Ann-Sofie Ronacher, som bland annat varit ordförande för samhällsbyggnadsutskottet, samtliga sina politiska uppdrag några dagar senare, men efterspelet fortsätter.

Brodern överklagar

Länsstyrelsen upphävde i december det beslut om strandskyddsdispens i efterhand som Hagfors kommun utfärdat med hänsyn till de allmänna intressen som väger upp strandskyddet, vilket man nu motsätter sig.

I en överklagan till länsstyrelsen ber brodern mark- och miljödomstolen om uppskov till och med slutet på februari för att inkomma med kompletterande uppgifter.

Förelagts med böter

Som en följd av den polisanmälan som upprättades har också samma broder förelagts med dagsböter på sammanlagt 12 000 kronor för brott mot områdesskyddet, vilket friar Ann-Sofie Ronacher från straffansvar.

VF har sökt brodern som ännu inte besvarat strafföreläggandet, och varit i kontakt med Ann-Sofie Ronacher som inte vill kommentera ärendet.

Artikeltaggar

Ann-Sofie RonacherHagforsHagfors kommunLänsstyrelsenNyheterStrandskydd

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.