Nytt rekordbokslut för mitt läsår

Krönikor
PUBLICERAD:
För ett år sedan talade jag ut om min bokstavsdiagnos som stavas B-O-K-M-A-L.
Nu är det dags igen.

Rekordet som jag stoltserade med då – att jag läst drygt två böcker i veckan under 2018 – gäller nämligen inte längre. Bokslutet för 2019 bjuder på nytt personbästa i form av 122 utlästa böcker. Det vill säga en bok var tredje dag.

Hälften av böckerna var författade av kvinnor, hälften av män, så jag höll genusbalansen. Däremot var det lite värre med etnocentrismen. Visserligen läste jag författare från fyra världsdelar, men det låter bättre än det var. Över 80 procent av böckerna kom från Norden, Nordvästeuropa eller Nordamerika. Men det blev i alla fall böcker från totalt 17 länder och sammanlagt läste jag 39 500 sidor, vilket blir drygt 108 sidor per dag.

Ja, det är lite maniskt, jag vet.

Men samtidigt harmlöst för min omgivning och bra för mig, tror jag. Redan den gamle Cicero lär ju ha sagt att ”ett hus utan böcker är som en kropp utan själ”.

Kanske kan jag lugna ner mig lite i år. Målet för 2020 är i alla fall inte ytterligare läsrekord. För det finns ju andra saker att göra, som att gå på bio. Fast då vill jag nog läsa boken som filmen bygger på först...

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.