Hoppa till huvudinnehållet

Betelkyrkan monteras ner bit för bit

Publicerad:
Betelkyrkan i Sunne rivs. Skicket på fastigheten varierar från kärnfriskt virke till ruttet.
Betelkyrkan i Sunne rivs. Skicket på fastigheten varierar från kärnfriskt virke till ruttet. Foto: Lars Swanö

Det gapar ett tomt hål efter spiran, fönster och dörrar saknas också.

– Vi monterar ner Betelkyrkan bit för bit, berättar Sunneentreprenören Mikael Lindqvist.

Det som går att bevara ska bevaras. Den rekommendationen följer med det kommunala rivningsbeslutet som togs för drygt ett år sedan och som alltså verkställs just nu.

Till viss vass kritik.

– Vi tog ner spiran i måndags. Det skulle ni ha sett.

Anbudsvinnaren Lindqvist maskin och entreprenad i Sunne AB har sparat det sex meter höga tornet. Ett träkyrkans signum, dess kännetecken i bra skick.

Tidens tand

Det är mer än entreprenören kan säga om byggnaden i sin helhet, gnagd av tidens tand och till viss del rutten.

– Timmerväggarna är det inget fel på, så stockarna ska vi ta vara på. Det går att bygga vidare med, berättar Mikael Lindqvist.

Nu ser kyrkan tagen ut, nästan spöklik mot den blytunga himlen.

– Det kan bli ett vackert hus av återvunnet material, fönsterbågarna som vi har tagit ut är fantastiska. Men någon ny kyrka blir det inte, fortsätter Mikael.

Inget byggnadsminne

Länsstyrelsen har utrett om Betelkyrkan skulle byggnadsminnesförklaras, men den anses inte ha de synnerligen höga kulturvärden som krävas för det.

– Entreprenören har ansvaret för nedmontering och återvunnet byggnadsmaterial. Vi går vidare med att utreda hur parkområdet mellan Lerälven och Magasinsgatan ska se ut, berättar Johanna Bergsman, enhetschef för plan och projektenheten i Sunne.

Det kommunala fastighetsbolaget bygger för närvarande tre bostadshus som kommer att erbjuda 45 hyresrätter längs Magasinsgatan.

Artikeltaggar

KyrkorNyheterRivningSunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.