• idag
  30 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Klenell: Alone is not alive

Krönikor
PUBLICERAD:
Alone is not alive, sjunger teaterregissören Charlie. Adam Drivers nyseparerade karaktär i Noah Baumbachs extremt omskrivna film Marriage story blir där och då förloraren som har svårt att gå vidare efter insikten att relationen faktiskt är över.

Han, till skillnad från exhustrun Scarlett Johanson, saknar annan familj men också förmågan att bli tillfreds i de sammanhang han redan har. Jobb, karriär, vänner. Allt det han tidigare kunde gå upp i till hundra procent när det kompletterades av en kanske inte lika relevant kärnfamilj. Inte en dålig förälder eller make, bara inte närvarande. Lika engagerad i alla från praktikant till scentekniker till hustrun som också var teatersällskapets stjärna. En person som gått upp helt i och förväxlat sitt eget personliga projekt med alla andras. Tills en del av fundamentet brister.

En vän som jobbar med tvister vid skilsmässor sa till mig för en tid sedan att ett vanligt problem vid en separation är just män som gått helt upp i sin karriär och det större projektet. Pappor som inte tagit ut föräldraledigheten för att istället prioritera sitt arbete och sedan upptäcker att det används som argument när mamman vill ha ensam vårdnad av barnen. Hur det inte sällan resulterade i en radikaliseringsprocess som ledde fram till den främst nätbaserade antifeministiska rörelse som för tio år sedan kallades jämställdister.

Förlorare i kärleksekonomin

Göteborgspostens kulturchef Björn Werner lyfte i en krönika de ensamma männen som samhällsproblem. Men i hans fall handlar det främst om att de som inte träffat någon alls även de radikaliseras av gemenskap på nätforum. Werners modell är att en växande grupp män med låg ekonomisk status är de stora förlorarna i en kärleksekonomi där dejtingappen Tinder är själva den cyniska marknaden. Lågstatusmännen får få eller inga matchningar när kvinnor väljer uppåt i utbudshierarkin. De söker sig då till totalitära ideologier och konservativa självhjälpsmodeller av den typ som psykologiprofessorn Jordan B. Peterson lär ut på Youtube.

Konservatismens tjuskraft på unga män blir begriplig när man läser Petersons bok 12 Livsregler. Den som upplever att den är längst ned i rankingen får bekräftat att hierarkin inte bara är upplevd utan faktiskt finns på riktigt. Att den är en integrerad del av samhället och att du, genom att acceptera din samhällsstatus, inte kan bryta dig fri men klättra. Queer, socialism, feminism, klimataktivism, mångfald eller normkritik blir här en fara – inte bara för det begripliga traditionella samhället utan också för dig som individ. Yttre hot som riskerar att skaka om din utstakade färdrutt till toppen och göra den precis så obegriplig som den egentligen är. För ju hårdare din samhällsbild stiliseras desto mer begriplig upplever du den.

Radikal ensamhet

Ensamhet leder till radikalisering. Nostalgiska föreställningar om resonemangsäktenskapens fördelar, ökad moralism, stela stereotypa könsroller. De ensamma männen har på så vis blivit en politisk kraft.

Så vad kan vi göra med den här kunskapen? Politiska eftergifter för den här gruppen skulle förutsätta en medeltida lagstiftning som helt enkelt inte hör hemma i ett modernt samhälle. Det kan heller inte vara kvinnors uppgift att bekräfta ensamma män för att de inte ska bli farliga.

Det enkla vore väl att säga att alla bara ska skärpa sig. Men även väl privilegierat och jag vet själv hur smärtsam ensamheten är. En början är kanske att se till att det finns fler välkomnande gemenskaper där ute än nätets ekokammare för de som känner ensamhetens avsaknad av liv.

___

För övrigt så bör alla som missat den se just Marriage Story på Netflix. Jag är ett givet fan av det mesta Noah Baumbach gjort och även om den inte kommer upp i nivå med The Squid and the Whale så är det en fantastisk film att gråta till. Inte minst för oss som separerat och känt av ensamheten som kommer med det.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.